Ozdoby z masy cukrowej krok po kroku

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Nie wiem, czy w dobrym miejscu wstawiam, ale wczoraj z resztek masy cukrowej ulepiłam takiego misia, może kogoś zainspiruje :)

misio2.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Cieszę się, że się podoba
icon_smile.gif

Masy nie nabłyszczałam, robiłam z kupnej z dodatkiem CMC, bo jednak za dużo czasu schodzi na własną produkcję, a tylko kilka złotych się dopłaca do gotowej, z tego co kidyś liczyłam. Może dlatego trochę się błyszczy, że formowałam od razu z wyrobionej w rękach, zanim zdążyła podeschnąć.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
U mnie, we Wrocławiu, widziałam jedynie w Centrum Handlowym "Arena", na stoisku od strony Ślężnej, chyba stoisko 94 (z przodu jest taka wystawka z artykułami cukierniczymi, są też barwniki w proszku). Nawet dobra jest, po 8 zł za 200g, ale tak masowo to jednak taniej wychodzi zamówić z tortowni i, moim zdaniem, tamta jest też lepsza jakościowo (tzn. z firmy RegalIce).
Najgorzej mi się pracowało na masie do lepienia figurek z P.AN Centrum. W składzie ma chyba masło kakaowe i pod wpływem ciepła rozpuszczała się w dłoniach i zupełnie nie chciała trzymać nadawanej formy
icon_neutral.gif

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
ania-magda @ 30 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1395997Cieszę się, że się podoba
icon_smile.gif

Masy nie nabłyszczałam, robiłam z kupnej z dodatkiem CMC, bo jednak za dużo czasu schodzi na własną produkcję, a tylko kilka złotych się dopłaca do gotowej, z tego co kidyś liczyłam. Może dlatego trochę się błyszczy, że formowałam od razu z wyrobionej w rękach, zanim zdążyła podeschnąć.
a powiedz mi CMC dodajesz w proszku czy żelowe?

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
W proszku, dodawałam w czasie zagniatania masy. Niedużo go trzeba, wg opisu na stronie 1 łyżeczka na 500g, więc sucha postać na pewno nie rozcieńczy masy. Z żelową doświadczenia nie mam, niestety
icon_sad.gif

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Sylwia wyjdzie na pewno bo zdolna jesteś! Nasze Cinowe dziewczyny też takie cuda robią w masach cukrowych popatrz to tam mogą coś pożytecznego doradzić na temat masy cukrowej
bo tu to same wyciskary
icon_mrgreen.gif

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
Sylwia naprawdę cudo, tez bym tak chciała. Tylko mnie przeraza ilość drucików taśm florystycznych, wszystko niestety kosztuje i to mnie troszke przerasta, wolę robić w bardziej płaskiej formie ;)

a ja znowu pomęczę troche, bo zastanawiam się z jakiej ilości zrobić 123 buttercream na falbanki na tort w średnicy 20 cm i gdzies na 15 cm wysoki,

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
joanis @ 6 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1398220Sylwia naprawdę cudo, tez bym tak chciała. Tylko mnie przeraza ilość drucików taśm florystycznych, wszystko niestety kosztuje i to mnie troszke przerasta, wolę robić w bardziej płaskiej formie ;)

a ja znowu pomęczę troche, bo zastanawiam się z jakiej ilości zrobić 123 buttercream na falbanki na tort w średnicy 20 cm i gdzies na 15 cm wysoki,
ale są druciki w sprzedaży http://www.granddeco.pl/product-pol-3015-D...azka-.htmlrogie ...proszę w przystępnej cenie
icon_lol.gif
a i tam są również taśmy też w przystępnej cenie http://www.granddeco.pl/pol_m_tasmy-klejac...yczne-1460.html
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Hejka:) jestem tu nowa chociaż śledzę was od jakiegoś czasu.

Mam pytanie, czy też macie limit na stronę love tutorial? Ja przejrze 10 stron i blokada, i w laptopie i na tablecie.

Macie duże doświadczenie, ja dopiero zaczynam ale koleżanki mąż chce tort w kształcie samochodu bmw. Macie pomysł jak zrobić? Nie wiem jak się do tego zabrać
gruebel_2.gif
bede wdzięczna:)

Wasze róże i inne kwiatki są boskie:)

Lut 21, 2012
320
0
0
malutka25 @ 11 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400045Hejka:) jestem tu nowa chociaż śledzę was od jakiegoś czasu.

Mam pytanie, czy też macie limit na stronę love tutorial? Ja przejrze 10 stron i blokada, i w laptopie i na tablecie.

Macie duże doświadczenie, ja dopiero zaczynam ale koleżanki mąż chce tort w kształcie samochodu bmw. Macie pomysł jak zrobić? Nie wiem jak się do tego zabrać
gruebel_2.gif
bede wdzięczna:)

Wasze róże i inne kwiatki są boskie:)
Ja też czasami mam ten sam problem, czasem jeden dzień to trwa a czasem kilka i odblokowuje się...cierpliwosci

docia

Member
Lis 11, 2007
142
0
0
Nigdy wiecej nie bede uzywala masy z marshmallows.Dobrze,ze mialam mase marcepanowa i moglam cos pokombinowac.Tak naprawde to lalke robila moja corka,nigdy wczesniej nie miala kontaktu z masami cukierniczymi.Jak na pierwszy raz to chyba nie jest tak zle
icon_smile.gif

DSC_8103.JPG

Załączniki

• DSC_8103.JPG
    DSC_8103.JPG
    49.8 KB · Wyświetleń: 0

Karolina794

Member
Lut 15, 2013
42
0
0
Witajcie
jestem tu nowa i jeszcze sie gubię,ale poszukuję tutoriala jak zrobić trampek z masy cukrowej.Próbuje metodą prób i błędów ale nie wychodzi ;-(

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy