Pączki, pączki, pączki...

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Brawo, brawo...wspaniale, ze jestes zadowolona mexikano. Twoje paczki sa sliczne i masz prawo byc z nich dumna.
daumen.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
a moze wiesz skad to dziursko w niektorych z nich?

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Mexi piękne
icon_razz.gif

V. już dziś prosił, bym dziś znowu smażyła, że za mało było,
ja robię duuuże pączki więc marudził, że mało było
icon_lol.gif

Tatter
cvety.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
kasha
bussi.gif

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
nieśmiało zabieram się za te pączki i stąd pytanie...
jeżeli chciałabym smazyć z nadzieniem, czy budyniowe by się nadało? czy lepiej dopiero po smażeniu? i jakiego kremu używacie, jakiegoś budyniowego czy po prostu budyniu?
a lepiej dodać krem typu nutella czy czekoladę i wtedy smazyć z nią?
Planuję też z masą z pomarańczy oraz z kawałkiem brzoskwini ;)
mam nadzieję, ze wyjdą...boję się ;) zwłaszcza że pierwsze smażenie w tłusty czwartek

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
JotHa, te obwódki robią się same, pod warunkiem, ze ciasto jest odpowiednio wyrośnięte, a temperatura smażenia właściwa - nie za gorąca, by pączki mogły jeszcze trochę podrosnąć, ale nie za niska, by nie opiły się tłuszczem. I to wszystko. Przykrywanie pokrywką nie jest konieczne, choć niektórzy twierdzą, że pomaga.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Ashira @ 7 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=941762nieśmiało zabieram się za te pączki i stąd pytanie...
jeżeli chciałabym smazyć z nadzieniem, czy budyniowe by się nadało? czy lepiej dopiero po smażeniu? i jakiego kremu używacie, jakiegoś budyniowego czy po prostu budyniu?
a lepiej dodać krem typu nutella czy czekoladę i wtedy smazyć z nią?
Planuję też z masą z pomarańczy oraz z kawałkiem brzoskwini ;)
mam nadzieję, ze wyjdą...boję się ;) zwłaszcza że pierwsze smażenie w tłusty czwartek
raczej jak budyniem nadziewane to lepiej po smazeniu, bo nie wiadomo co z tego wyniknie. Ja nadziewam przed poprostu jakas marmolada twardawa i jak dla mnie sa idealne.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Joanna @ 7 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=941787JotHa, te obwódki robią się same, pod warunkiem, ze ciasto jest odpowiednio wyrośnięte, a temperatura smażenia właściwa - nie za gorąca, by pączki mogły jeszcze trochę podrosnąć, ale nie za niska, by nie opiły się tłuszczem. I to wszystko. Przykrywanie pokrywką nie jest konieczne, choć niektórzy twierdzą, że pomaga.
To wnioskuje, ze mam zawsze zle wyrosniete ciasto
icon_frown.gif

Albo tluszcz nie taki ciekply, jak trzeba.
icon_frown.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
JotHa, a może spróbuj je zrobić z innego przepisu? Na odczarowanie.
icon_wink.gif

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
zrobiłam dziś i porażka po części....
ciasto bardzo mi smakuje rzeczywiście nie pije tłuszczu, ale...
no właśnie, ale. skórka spalona (chociaż da się zjeść....tzn. ja zjem bo nikt inny nie chce), w środku niedosmażone ale trzeba by wyciągac bo byłby węgiel. nie chciały pływać na oleju a się w nim topiły (ale nie opiły się tłuszczem). smazyłam z kawałkiem brzoskwini w środku.
temperaturę oleju sprawdzałam skórką od chleba i było ok. po pierwszej partii nieudanych podgrzałam go jeszcze chwilę ale to samo. najlepsze wyszły z ostatniej partii gdzie sądziłam, że tłuszcz już będzie je tylko palił...
zrobiłam też kilka (juz pod koniec) bez nadzienia wielkości orzecha włoskiego i te wyszły bardzo dobre. dodam że te małe turlałam na bieżąco i nie miały czasu wyrosnąć więc i nie w tym problem.
co zrobiłam źle?

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Ashiro z tego co piszesz tłuszcz był zbyt gorący i smażyłaś je zbyt krótko, bo wierzch się palił a środek jeszcze był zbyt surowy
u mnie nawet do 6 minut się musiały smażyć na jednej stronie i były jasne (delikatny kolor słonecznego miodu), skórka miękka a środek dopieczony.
Próbowaś metody z patyczkiem do szaszłyków? Jak tylko z jego czubka zaczynają lecieć maciupenieczkie bąbelki to zaraz trzeba wkładać ciasto i nie regulować wielkości płomienia pod garnkiem.

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
kasha @ 9 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=942808Próbowaś metody z patyczkiem do szaszłyków? Jak tylko z jego czubka zaczynają lecieć maciupenieczkie bąbelki to zaraz trzeba wkładać ciasto i nie regulować wielkości płomienia pod garnkiem.
Rozumiem ze ten patyczek wklada sie do tluszczu, zeby sprawdzic jego temperature?? Znaczy - zamiast wczesniej proponowanej skorki od chleba?

A na jakim wlasciwie plomieniu smazycie te paczki? na malym, srednim, czy caly czas na duzym??

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
jusandre @ 10 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=943016Rozumiem ze ten patyczek wklada sie do tluszczu, zeby sprawdzic jego temperature?? Znaczy - zamiast wczesniej proponowanej skorki od chleba?

A na jakim wlasciwie plomieniu smazycie te paczki? na malym, srednim, czy caly czas na duzym??
Patyczka nie wrzucam ale go co moment wsadzam do tłuszczu i sprawdzam czy już lecą kuleczki powietrzne
u mnie płomień jest średni oscylujący ku małemu

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Bardzo podoba mi się ten przpis bo ma całe jajka a nie tylko żótka...

Pączków jeszcze nie robiłam, ale kiedy je zrobię, po pieczeniu wstrzyknę im nadzienie "śliwki w czekoladzie"
lecker.gif

A potem od razu przejdę do działu "diety"....
rofl.gif

Kuchareczka3

Member
Lut 2, 2010
5
0
0
Ilona @ 4 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=940291
anbetung.gif
dziękuję za podlinkowanie
cvety.gif

Pączków raczej nie zastąpią smakiem, bo wiadomo - smażone pączki mają swój, specyficzny smak ale jak chcesz pieczone to polecam donuty
daumen.gif
Ach, tylko najgorsze to to, że nie mam foremki
icon_sad.gif
, bede musiala sobie zakupic. Przepis zapisuje, bo jest bardzo fajny.
Zrobilam inne paczki pieczone. Wieczorkiem wrzucę zdjęcia :D

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
To proste. Najpierw zapisujesz je sobie na swoim komputerze w jakimś folderze lub po prostu na pulpicie. W temacie, w którym chcesz wstawić zdjęcie klikasz na przycisk ODPOWIEDZ. Pod polem tekstowym po prawej stronie jest przycisk Przeglądaj...
Klikasz na niego i odnajdujesz wcześniej zapisane zdjęcie. Klikasz na nie (dwukrotnie), a potem klikasz na przycisk WYŚLIJ. Dzięki temu zdjęcie znajdzie się na serwerze Cincina.
Nad powyższymi przyciskami jest widoczne rozwijające się menu Zarządzaj obecnymi załącznikami. Będą na nim widoczne dołączone do postu zdjęcia. Klikając na znak + przy zdjęciu, umieszczasz je w dowolnym miejscu pola tekstowego.
Klikając na czerwony X, usuwasz zdjęcie z postu.

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Upiekłam pierwsze w życiu pączki. Rodzinie bardzo smakują, ale dla mnie jednak za tłuste. Skuszona zapewnieniami, że pomimo braku spirytusu w oleju nie chłoną go bardzo, nie dodałam tego spirytu. Chyba jednak powinnam. Smażyłam koniec końców na oleju, być może to też kwestia tego jakiego się użyje. Ja wykorzystałam kujawski, a Wy na jakim smażycie pączki? Olej miał raczej dobrą temperaturę - sprawdzałam co chwilę te bąbelki przy patyczku do szaszłyka - czas smażenia pączka z jednej strony to jakieś 3 minuty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy