JotHa @ 5 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=940945Jak robicie te obwodke ? Mnie sie przypadkowo jedynie udalo. Niby wie, ze to wyrastanie, ale moje zawsze idiotycznie wyrastaja, jak kule, a nie jak paczki, czyli plaskawe kule. Gdzie blad ?.. powia mi, powia ?![]()
Ashira @ 7 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=941762nieśmiało zabieram się za te pączki i stąd pytanie...
jeżeli chciałabym smazyć z nadzieniem, czy budyniowe by się nadało? czy lepiej dopiero po smażeniu? i jakiego kremu używacie, jakiegoś budyniowego czy po prostu budyniu?
a lepiej dodać krem typu nutella czy czekoladę i wtedy smazyć z nią?
Planuję też z masą z pomarańczy oraz z kawałkiem brzoskwini
mam nadzieję, ze wyjdą...boję sięzwłaszcza że pierwsze smażenie w tłusty czwartek
raczej jak budyniem nadziewane to lepiej po smazeniu, bo nie wiadomo co z tego wyniknie. Ja nadziewam przed poprostu jakas marmolada twardawa i jak dla mnie sa idealne.
Joanna @ 7 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=941787JotHa, te obwódki robią się same, pod warunkiem, ze ciasto jest odpowiednio wyrośnięte, a temperatura smażenia właściwa - nie za gorąca, by pączki mogły jeszcze trochę podrosnąć, ale nie za niska, by nie opiły się tłuszczem. I to wszystko. Przykrywanie pokrywką nie jest konieczne, choć niektórzy twierdzą, że pomaga.To wnioskuje, ze mam zawsze zle wyrosniete ciasto![]()
Albo tluszcz nie taki ciekply, jak trzeba.![]()
kasha @ 9 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=942808Próbowaś metody z patyczkiem do szaszłyków? Jak tylko z jego czubka zaczynają lecieć maciupenieczkie bąbelki to zaraz trzeba wkładać ciasto i nie regulować wielkości płomienia pod garnkiem.Rozumiem ze ten patyczek wklada sie do tluszczu, zeby sprawdzic jego temperature?? Znaczy - zamiast wczesniej proponowanej skorki od chleba?
A na jakim wlasciwie plomieniu smazycie te paczki? na malym, srednim, czy caly czas na duzym??
jusandre @ 10 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=943016Rozumiem ze ten patyczek wklada sie do tluszczu, zeby sprawdzic jego temperature?? Znaczy - zamiast wczesniej proponowanej skorki od chleba?
A na jakim wlasciwie plomieniu smazycie te paczki? na malym, srednim, czy caly czas na duzym??Patyczka nie wrzucam ale go co moment wsadzam do tłuszczu i sprawdzam czy już lecą kuleczki powietrzne
u mnie płomień jest średni oscylujący ku małemu
Ilona @ 4 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=940291dziękuję za podlinkowanie![]()
![]()
Pączków raczej nie zastąpią smakiem, bo wiadomo - smażone pączki mają swój, specyficzny smak ale jak chcesz pieczone to polecam donuty
Ach, tylko najgorsze to to, że nie mam foremki, bede musiala sobie zakupic. Przepis zapisuje, bo jest bardzo fajny.![]()
Zrobilam inne paczki pieczone. Wieczorkiem wrzucę zdjęcia![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.