Pączki tureckie

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,093
0
0
Pączki tureckie



Składniki:
Ciasto:
25 dkg mąki,
2 jajka i 2 żółtka,
6 dkg masła,
2 dkg mąki ryżowej (ryżu zmielonego w młynku do kawy).

Syrop:
40 dkg cukru,
2 - 3 łyżki białego wina,
sok i skórka otarta z 1 cytryny,
0.5 szkl. wody.

3/4 l oleju do smażenia.


Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników zagotować syrop, ostudzić. Do osobnego garnka wlać 2 niepełne szklanki wody, włożyć masło i zagotować. Stale mieszając wsypywać powoli przesianą mąkę, gotować na małym ogniu 2 min., po czym zdjąć z ognia i przestudzić. Wsypać mąkę ryżową i, ubijając drewnianą łyżka, dodawać stopniowo jajka i żółtka. Ubijać tak długo, aż powstanie jednolite ciasto. Dłonie lekko posmarować tłuszczem, odrywać po kawałku ciasta i formować małe kulki, w środku każdej zrobić wgłębienie. Kłaść partiami na gorący olej i smażyć ok. 2 min. z każdej strony. Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku. Gorące wkładać na 10 - 15 min. do przestudzonego syropu. Wyjąć, ułożyć na talerzu. Wgłębienie można wypełnić bitą śmietaną.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy