- Maj 5, 2010
- 1,297
- 0
- 0
1 kg mąki
1 margaryna
2 jajka
10 dag drożdży
2 szklanki mleka
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozmieszać z niewielką ilością mleka. Na stolnicę dać mąkę, zsiekaną lub startą na tarce margarynę, jajka, drożdże i wyrobić ciasto drożdżowe. Jeśli nie będzie chciało się ze ugnieść, dodać tyle mleka, aby ciasto było spójne i elastyczne. "Odstawić do wyrośnięcia" W tym czasie, zrobić farsz.
Składniki na farsz
można wykorzystać też mięso z rosołu ,lub ugotować specjalnie na farsz)
60 dag karkówki
3 marchewki,
1 pietruszka
4 cebule
1 kostka rosołowa
1 bułka namoczona w mleku
sól, pieprz do
Karkówkę ugotować jak na rosół z marchewką, pietruszką, 1 cebulą i kostką rosołową. Po ugotowaniu mięso zmielić w maszynce, następnie zmielić odsączoną z mleka bułkę. 3 cebule skroić w drobna kosteczkę i zrumienić na maśle - poczym dodać do masy mięsnej i doprawić do smaku
Kolejność wykonywania czynności:
Krok 1. Bierzemy trochę ciasta
rozwałkowujemy na stolnicy i kroimy w średniej wielkości kwadraty.
Krok 2. Na każdy kwadrat dajemy farsz i zawijamy pasztecik.
Zalepiany dokładnie boki ciasta, aby nie rozleciało się podczas smażenia.
I na koniec rolujemy pasztecikiem po stolnicy, aby wyrównać boki.
Tak przygotowane paszteciki są gotowe do smażenia.
Na patelni roztopić kostkę margaryny i smażyć paszteciki na rumiany kolor z każdej strony obracając widelcem
Ja smażę pól na pół Planta i olej, a farsz robię różny ;kapusta z grzybami, mięsno- pieczarkowy
Super do barszczu,i takie inne.polecam
1 margaryna
2 jajka
10 dag drożdży
2 szklanki mleka
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozmieszać z niewielką ilością mleka. Na stolnicę dać mąkę, zsiekaną lub startą na tarce margarynę, jajka, drożdże i wyrobić ciasto drożdżowe. Jeśli nie będzie chciało się ze ugnieść, dodać tyle mleka, aby ciasto było spójne i elastyczne. "Odstawić do wyrośnięcia" W tym czasie, zrobić farsz.
Składniki na farsz
60 dag karkówki
3 marchewki,
1 pietruszka
4 cebule
1 kostka rosołowa
1 bułka namoczona w mleku
sól, pieprz do
Karkówkę ugotować jak na rosół z marchewką, pietruszką, 1 cebulą i kostką rosołową. Po ugotowaniu mięso zmielić w maszynce, następnie zmielić odsączoną z mleka bułkę. 3 cebule skroić w drobna kosteczkę i zrumienić na maśle - poczym dodać do masy mięsnej i doprawić do smaku
Kolejność wykonywania czynności:
Krok 1. Bierzemy trochę ciasta
rozwałkowujemy na stolnicy i kroimy w średniej wielkości kwadraty.
Krok 2. Na każdy kwadrat dajemy farsz i zawijamy pasztecik.
Zalepiany dokładnie boki ciasta, aby nie rozleciało się podczas smażenia.
I na koniec rolujemy pasztecikiem po stolnicy, aby wyrównać boki.
Tak przygotowane paszteciki są gotowe do smażenia.
Na patelni roztopić kostkę margaryny i smażyć paszteciki na rumiany kolor z każdej strony obracając widelcem
Ja smażę pól na pół Planta i olej, a farsz robię różny ;kapusta z grzybami, mięsno- pieczarkowy
Super do barszczu,i takie inne.polecam