- Kwi 28, 2006
- 49
- 0
- 0
* 400 g ryżu długoziarnistego,
* 0,75 l bulionu warzywnego,
* 10 dag chorizo,
* 75 dag mięsa z piersi kurczaka,
* 20 dag wędzonego kurczaka,
* 1 spora cebula, posiekana
* garść zielonego groszku - mrożonego,
* 3-4 ząbki czosnku,
* 400g puszka pomidorów krojonych,
* przyprawy do mięsa, sól, pieprz.
Na patelni, na oleju podsmażyłam piersi kurczaka, pokrojone w kostkę, i obsypane mieszanką ziela angielskiego, goździków, cynamonu i papryki (czyli po prostu jamajską przyprawą jerk). Dodałam kawałki wędzonego kurczaka i pokrojone "na kęs'" plasterki chorizo. Po zdjęciu z ognia przełożyłam do miski. Na świeżym oleju, w dużym naczyniu o grubym dnie (no dobrze, w garnku - nie mam patelni do paelli ;o) podsmażyłam pokrojoną cebule, dodałam czosnek w plasterkach. Gdy wszystko się zeszkliło, wsypałam suchy ryż. Smażone ziarenka zmieniają barwę - z mlecznej na szklistą. W tym momencie należy je zalać bulionem. Na wierzchu rozsypałam groszek, mięsa i pomidory z puszki. Gotowałam na małym ogniu przez jakieś 15 minut...
* 0,75 l bulionu warzywnego,
* 10 dag chorizo,
* 75 dag mięsa z piersi kurczaka,
* 20 dag wędzonego kurczaka,
* 1 spora cebula, posiekana
* garść zielonego groszku - mrożonego,
* 3-4 ząbki czosnku,
* 400g puszka pomidorów krojonych,
* przyprawy do mięsa, sól, pieprz.
Na patelni, na oleju podsmażyłam piersi kurczaka, pokrojone w kostkę, i obsypane mieszanką ziela angielskiego, goździków, cynamonu i papryki (czyli po prostu jamajską przyprawą jerk). Dodałam kawałki wędzonego kurczaka i pokrojone "na kęs'" plasterki chorizo. Po zdjęciu z ognia przełożyłam do miski. Na świeżym oleju, w dużym naczyniu o grubym dnie (no dobrze, w garnku - nie mam patelni do paelli ;o) podsmażyłam pokrojoną cebule, dodałam czosnek w plasterkach. Gdy wszystko się zeszkliło, wsypałam suchy ryż. Smażone ziarenka zmieniają barwę - z mlecznej na szklistą. W tym momencie należy je zalać bulionem. Na wierzchu rozsypałam groszek, mięsa i pomidory z puszki. Gotowałam na małym ogniu przez jakieś 15 minut...
