- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Ciasto kruche:
300 g mąki
1 łyżeczka soli (wg uznania)
175 g masła
3-4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
450 g truskawek przekrojonych na pół
450 g rabarbaru pokrojonego na kawałki 1 cm
175 g cukru
45 g mąki
15 g masła
Dodatkowo:
mleko do posmarowania wierzchu
Wymieszać w misce mąkę z solą, ucierakiem do ciasta lub palcami rozetrzeć w mące masło, aż powstaną duże grudki. Stopniowo dodawać po łyżce wodę mieszając widelcem żeby ciasto nabrało wilgoci.
W misce wymieszać truskawki, rabarbar, mąkę i cukier.
Rozdzielić ciasto na dwie części- mniejszą i nieco większą. Na stolnicy posypanej lekko mąką rozwałkować większy kawałek na grubość ok. 3 mm i o 4 cm większy niż forma do paja o średnicy 20-23 cm. Delikatnie nawinąć placek na wałek i umieścić z jego pomocą w formie. Docisnąć placek ostrożnie do ścianek formy by równo przylegał. Przyciąć brzeg i napełnić nadzieniem. Masło pokroić na małe kawalki i równomiernie rozłozyć na nadzieniu.
Rozwałkować resztę ciasta i pokroić je radełkiem w paski, z których ułozyć na nadzieniu kratkę. Posmarować kratkę mlekiem. Piec paj w 220 stopniach przez 45-50 minut lub aż w masie owocowej pokażą się bąbelki a ciasto się zezłoci(przykryć wierzch folią alu jeśli ciasto zezłoci się zbyt szybko) Po upieczeniu pozostawić ciasto na 1 godzinę aby sok nieco stężał.
300 g mąki
1 łyżeczka soli (wg uznania)
175 g masła
3-4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
450 g truskawek przekrojonych na pół
450 g rabarbaru pokrojonego na kawałki 1 cm
175 g cukru
45 g mąki
15 g masła
Dodatkowo:
mleko do posmarowania wierzchu
Wymieszać w misce mąkę z solą, ucierakiem do ciasta lub palcami rozetrzeć w mące masło, aż powstaną duże grudki. Stopniowo dodawać po łyżce wodę mieszając widelcem żeby ciasto nabrało wilgoci.
W misce wymieszać truskawki, rabarbar, mąkę i cukier.
Rozdzielić ciasto na dwie części- mniejszą i nieco większą. Na stolnicy posypanej lekko mąką rozwałkować większy kawałek na grubość ok. 3 mm i o 4 cm większy niż forma do paja o średnicy 20-23 cm. Delikatnie nawinąć placek na wałek i umieścić z jego pomocą w formie. Docisnąć placek ostrożnie do ścianek formy by równo przylegał. Przyciąć brzeg i napełnić nadzieniem. Masło pokroić na małe kawalki i równomiernie rozłozyć na nadzieniu.
Rozwałkować resztę ciasta i pokroić je radełkiem w paski, z których ułozyć na nadzieniu kratkę. Posmarować kratkę mlekiem. Piec paj w 220 stopniach przez 45-50 minut lub aż w masie owocowej pokażą się bąbelki a ciasto się zezłoci(przykryć wierzch folią alu jeśli ciasto zezłoci się zbyt szybko) Po upieczeniu pozostawić ciasto na 1 godzinę aby sok nieco stężał.
Ostatnią edycję dokonał moderator: