- Sie 15, 2009
- 4,507
- 0
- 0
Pakora z soi a'la falafel
Pakora to warzywa obtoczone w cieście naleśnikowym - tradycyjna potrawa kuchni indyjskiej
Falafel to kulki z cieciorki smażone w glębokim oleju. - tradycyjna potrawa kuchni arabskiej
Przepis na tę potrawę znalazlam TU Jest to polączenie wyżej wymienionych potraw , ponieważ w Indiach ok 13% ludności to muzulmanie -kuchnie te mieszają się ze sobą.
Skladniki :
150g soi moczonej w wodzie przez 3 godziny
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę
Trochę startego imbiru
Kilka świeżych liści kolendry
1 łyżka curry
Kilka kawałków czerwonego pieprzu (opcjonalnie)
Sól
Olej do smażenia
Sposób przygotowania :
Soję namoczyć.Odsączyć.Zmiksować. Dodać trochę wody w celu ułatwienia mieszania. Mieszać ciasto tak dlugo , aż przestanie być "szorstkie"
Dodaj wszystkie składniki: sól, curry, kolendra, imbir, cebula, czosnek Wymieszać.
Rozgrzać olej, wrzucać lyżką kawalki ciasta. Smazyć do zbrązowienia.
Do dania pasaje sos z kolendry. U mnie sos jogurtowy z czosnkiem. Dodalam też trochę mąki zeby kulki w w oleju się nie rozlatywaly.

Pakora to warzywa obtoczone w cieście naleśnikowym - tradycyjna potrawa kuchni indyjskiej
Falafel to kulki z cieciorki smażone w glębokim oleju. - tradycyjna potrawa kuchni arabskiej
Przepis na tę potrawę znalazlam TU Jest to polączenie wyżej wymienionych potraw , ponieważ w Indiach ok 13% ludności to muzulmanie -kuchnie te mieszają się ze sobą.
Skladniki :
150g soi moczonej w wodzie przez 3 godziny
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę
Trochę startego imbiru
Kilka świeżych liści kolendry
1 łyżka curry
Kilka kawałków czerwonego pieprzu (opcjonalnie)
Sól
Olej do smażenia
Sposób przygotowania :
Soję namoczyć.Odsączyć.Zmiksować. Dodać trochę wody w celu ułatwienia mieszania. Mieszać ciasto tak dlugo , aż przestanie być "szorstkie"
Dodaj wszystkie składniki: sól, curry, kolendra, imbir, cebula, czosnek Wymieszać.
Rozgrzać olej, wrzucać lyżką kawalki ciasta. Smazyć do zbrązowienia.
Do dania pasaje sos z kolendry. U mnie sos jogurtowy z czosnkiem. Dodalam też trochę mąki zeby kulki w w oleju się nie rozlatywaly.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: