Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Pakora*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cinka" data-source="post: 1463696" data-attributes="member: 1716"><p>No, wyżej znalazłam gdzie piszą że można zemleć ziarna - a tu znalazłam takie coś...</p><p>CYTATMąka besan, <strong>uzyskuje się ją poprzez zmielenie uprzednio ugotowanych i upieczonych ziaren ciecierzycy</strong>. Charakteryzuje się bladożółtym kolorem. Polecana jest osobom chorym na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu. Stanowi bogate źródło białka, magnezu, cynku, żelaza i kwasu foliowego. Mąkę besan najczęściej wykorzystuje się do robienia omletów, pasztetów, pulpetów i klopsów. W kuchni wegetariańskiej mieszana jest w jednakowych proporcjach z wodą zastępując tym samym jajka. Stosuje się ją do zagęszczania zup, sosów oraz gulaszy. Zaliczana jest do mąk ciężkich. Nie używa się jej do wypieku ciast, gdyż wypieki nie wyrosną, a otrzymane ciasto będzie miało zbitą i twardą konsystencję. Jest nieodzownym składnikiem w kuchni indyjskiej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cinka, post: 1463696, member: 1716"] No, wyżej znalazłam gdzie piszą że można zemleć ziarna - a tu znalazłam takie coś... CYTATMąka besan, [B]uzyskuje się ją poprzez zmielenie uprzednio ugotowanych i upieczonych ziaren ciecierzycy[/B]. Charakteryzuje się bladożółtym kolorem. Polecana jest osobom chorym na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu. Stanowi bogate źródło białka, magnezu, cynku, żelaza i kwasu foliowego. Mąkę besan najczęściej wykorzystuje się do robienia omletów, pasztetów, pulpetów i klopsów. W kuchni wegetariańskiej mieszana jest w jednakowych proporcjach z wodą zastępując tym samym jajka. Stosuje się ją do zagęszczania zup, sosów oraz gulaszy. Zaliczana jest do mąk ciężkich. Nie używa się jej do wypieku ciast, gdyż wypieki nie wyrosną, a otrzymane ciasto będzie miało zbitą i twardą konsystencję. Jest nieodzownym składnikiem w kuchni indyjskiej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Pakora*
Top
Bottom