Palmiery

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Hmmm... Cinko, a którym sposobem zwijałaś ciastka?
Pamiętam, że ja stosowałam drugi opis zwijania ciasta, bo ten pierwszy jakoś do mnie nie przemawiał i obyło sie bez problemów. A pieklam je wtedy poraz pierwszy.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Drugim zwijałam - od 2 boków do środka...
Mam w lodówce ciasto francuskie i od jakiegoś czasu przymierzam się do drugiego podejścia - bo smakowo fajniusie - tylko te środki
icon_sad.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
zrobilam dziś po swojemu

nie zrozumiałam nic z przepisu małgosdz więc, złożyłam tak

palmiers.gif
(przy czym pierwszym krokiem, ktorego nie ma na obrazku, jest złożenie najpierw dwóch prostokątów jeden na drugim)

- nie używałam dodatkowego masła!!
- piekłam w 190 st z termoob. na najwyższej półce po 10 minutach odwróciłam na drugą stronę i piekłam jeszcze 5 minut
- kroiłam od razu i było ok

wyszły idealne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Malgosimi @ 10 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=659374zrobilam dziś po swojemu

nie zrozumiałam nic z przepisu małgosdz więc, złożyłam tak

palmiers.gif
(przy czym pierwszym krokiem, ktorego nie ma na obrazku, jest złożenie najpierw dwóch prostokątów jeden na drugim)

- nie używałam dodatkowego masła!!
- piekłam w 190 st z termoob. na najwyższej półce po 10 minutach odwróciłam na drugą stronę i piekłam jeszcze 5 minut
- kroiłam od razu i było ok

wyszły idealne.
Małgosiu, ja z tamtych opisów tez niewiele rozumiem (zwłaszcza z pierwszego sposobu zwijania) i to nie moja metoda, tylko z podlinkowanego źródła.
icon_smile.gif

Sama palmiery zwijam dokładnie tak samo, jak na wklejonym przez Ciebie szkicu. Prosto i skutecznie.
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
malgosia, skoro tez nie kapujesz, to moze wyrzuć ten opis niezrozumiały... bo ja przez niego myslalam od miesieeecy, ze to trudne strasznie, dopiero jak trafilam gdzies w necie na rysunek zalapałam
icon_smile.gif
Tak tylko sugeruje
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Hmmm może składane tym sposobem mi się udadzą... bo ja zwijałam wg II sposobu i się nie udały.
Spróbuję niebawem
icon_smile.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
Cinko, ja przeciełam biedronkowe ciasto na pół, położyłam kawałki na siebie, lekko docisnęłam wałkiem, posypałam brązowym cukrem i złożyłam tak, jak na rysunkach pokazanych przez Małgosię. Pokroiłam mniej więcej 1-1,5 cm kawałki i układając je na blasze starałam się lekko rozluźnić zwoje. Piekłam dłużej niż pisała Małgosimi, bo około 20 minut w 200*C z termoobiegiem. Zaczęłam w 190, ale nic się nie chciały rumienić i zwiększyłam temperaturę. W połowie przewóciłam i posypałam delikatnie brązowym cukrem.

Jedno mi tylko w nich nie odpowiada - margaryna w cieście. Na następne poszukam ciasta na maśle.

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
A mnie nie daje spokoju ten sposób zwijania.
gruebel_2.gif

I tak sobie dumam i dumam, i wychodzi mi, że drugi sposób zwijania z przepisu - poniekąd jest odpowiednikiem tego szkicu wklejonego przez Malgosimi.
gruebel_2.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
W drugim sposobie jest mowa o "zwijaniu". Mnie się wydaje, że jest on bardziej podobny do sposobu pokazanego w linku podanym przez Linn. U Malgosimi ciasto jest "składane" nie "zwijane".

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Tata się pytał czy te ciastka są z miodem
icon_mrgreen.gif

Nie wyszły idealne ale to mój pierwszy raz z ciastem francuskim
icon_wink.gif

1____palmiery.jpg

Załączniki

• 1____palmiery.jpg
    1____palmiery.jpg
    40.5 KB · Wyświetleń: 0

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Poszły jak burza, i nikt nie pytał o dziwo o kalorie !!!
Palmiry.JPG

Załączniki

• Palmiry.JPG
    Palmiry.JPG
    234.1 KB · Wyświetleń: 0

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Odswiezam, bo dawno nikt nei robil
icon_smile.gif
Pyszne! Uwielbiam te ciastka i do wczoraj nie bylam swiadoma, ze moge je w taki ekspresowy sposob zrobic w domu. Wyszly jak te ze sklepu, ale smakuja o niebo lepiej, bo przeciez robione wlasnorecznie! Zwijalam tak jak malgosimi narysowala.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy