Palony sernik baskijski San Sebastian

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
Baskijski sernik palony z San Sebastian
Idealny sernik bez spodu. Dla tych, co jedzą tylko górę sernika. sernik baskijski.jpg

Forma o średnicy 20 cm.
600 g sera Filadelfia
100 g cukru
400 ml śmietanki kremówki
5 jajek
30 g skrobi kukurydzianej
1 łyżka pasty waniliowej (lub wedlug uznania, ale wanilia musi byc :) )

Wybierz wcześniej produkty – mają być o temperaturze pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do 250°C. Formę wyłóż 2 warstwami papieru do pieczenia ta, by papier unosił się wysoko ponad formę.
Włóż wszystko do miski i powoli mieszaj łopatką, aż wszystkie produkty się połączą. Musi wyjść równomiernie gładka masa.
Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika. Pieczemy około 40 minut – wierzch powinien być ciemnobrązowy, a środek drżący.
Wyjmij, schłodź do temperatury pokojowej, a następnie przechowuj przez 6-8 godzin. w lodówce.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
Pomyslowi Hiszpanie :))))) ale sernik ten nie nadaremnie tak ostatnio zawojowal swiat kukinarny :) jest naprawdę smaczny, a ze prosty to największa zaleta :)