paluchy z piersi kurczaka w chrupiącej panierce goldflakes*

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
inspirowane Rachael Ray

3 pojedyncze piersi kurczaka (albo najlepiej same ,,małe piersi" jesli pani w sklepie będzie tak mila) pokrojone na paluchy
2 łyżki mąki

1 jajko + chlapka mleka


panierka (zmiksowac w malakserze lub czym się chce)
1 szklanka płatków Gold Flakes (lub innych z miodem i orzeszkami)
0,5 szklanki bułki tartej (ja robie ze zmalakserowanymi minigrzaneczkami kupnymi)
1 łyzeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka
2 łyzeczki przyprawy do grilla
chlapka oleju

piersi oprószyc mąką, nastepnie zanurzac w jajku i potem w suchej mieszance

piec w 200 st 15 minut

PYSZNE

obrazy208jr1.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Małgoś, a jak to piekłaś? Na papierze do pieczenia?
Rozważam jako obiad na niedzielę bo wygląda bardzo, bardzo
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no wlasnie nie wiem, jak formalnie określić ,,chlapkę",więc została ,,chlapka"
icon_lol.gif


piekłam w piekarniku na blaszce wyłozonej papierem (o obok się piekły ziemniaki zapiaszczone Marghe zrobione w tej panierce co kurczak)

Ale nie przyklejają się i sa chupiące, mozna w szkle tez ulozyc...
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
kapka, odrobina
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Dzięki
icon_wink.gif

Chlapka perfekcyjnie do mnie dociera, nie ma to jak sobie chlapnąć
icon_wink.gif


Pytanie, co zrobię z resztą płatków, ale to drobiazg
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Matko i córko, ale się obżarłam
icon_smile.gif


Zamiast kuraka miałam indyka, zamiast słodkiej papryki dałam ostrą i odkryłam rewelacyjne żarcie na imprezy, bo to się da wziąć do ręki. Dzięki za przepis. Mamy po kokardę tego drobiu, rzadko kiedy tak coś wcinam
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
baaardzo sie ciesze, bo to pyszne jest!
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
zupełnie zapomniałam się dopisac bo przedwczoraj zrobiłam te paluchy i są pyszne
daumen.gif
naprawdę warto zrobić bo roboty niewiele, szybko się robią i co też ważne, nie są tłuste
icon_smile.gif

wszystkim u nas bardzo smakowały
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ach jak ja to lubie jak Wam smakuje!
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,018
0
0
robię podobnie
mniam.gif
tylko nie piekę tylko wrzucam na patelnię i smażę, a potem na talerz z jakimś dodatkiem + suróweczka i mniamć
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Malgosimi! Z nieba mi spadłaś z tym przepisem bo mam zamiar w sobote zaangażować się w lepienie pączków i potrzebowałam czegoś szybkiego na obiad, a te paluchy wyglądaja smakowicie. Dzięki!
A i jeszcze małe pytanko : te chrupki w melakserze to mi na pył rozkruszy, a posypka chyba nie powinna być az tak drobna z tego co widzę na zdjęciu?

Doczytałam..."lub w czym się chce"
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
CYTATte chrupki w melakserze to mi na pył rozkruszy,
jak będziesz włączała malakser pulsacyjnie to na pewno nie rozkruszy na pył, kilka razy na wysokich obrotach i gotowe
icon_smile.gif
no i grubość panierki to IMHO można sobie regulować wg gustu, bułka tarta i tak zwiąże wszystko
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: