- Gru 21, 2005
- 7,253
- 5
- 0
na ok 60-80 paluszkow
125g maki gryczanej razowej
250g zwyklej maki pszennej razowej
10g salt
250g masla
150g sera Cheddar, startego
250ml lodowatej wody
mozna dodac ziola swieze lub suszone
Maki polaczyc z sola i posiekac z maslem. Dodac ser, nastepnie wode. Zagniesc delikatnie, uformowac kule, podzielic ja na 4, zawinac kazdy kawalek w folie, wlozyc do zamrazalnika na pol godziny.
Piec rozgrzac 200C.
wyjac pierwszy kawalek, rozwalkowac, 6mm, pociac nozem do pizzy na dlugie i cienkie paski, uformowac paluszki. Ulozyc na blasze, wylozonej papierem do pieczenia. Blache wsunac do pieca na 10-12 min, paluszki mozna obracac i dopiekac. Czas pieczenia zalezy od grubosci ciasta jak i od samego pieca.
Najlepsze do obrobki jest ciasto dobrze schlodzone, gdyby sprawialo klopot, trzeba je powtornie wozyc do zamrazalnika.
125g maki gryczanej razowej
250g zwyklej maki pszennej razowej
10g salt
250g masla
150g sera Cheddar, startego
250ml lodowatej wody
mozna dodac ziola swieze lub suszone
Maki polaczyc z sola i posiekac z maslem. Dodac ser, nastepnie wode. Zagniesc delikatnie, uformowac kule, podzielic ja na 4, zawinac kazdy kawalek w folie, wlozyc do zamrazalnika na pol godziny.
Piec rozgrzac 200C.
wyjac pierwszy kawalek, rozwalkowac, 6mm, pociac nozem do pizzy na dlugie i cienkie paski, uformowac paluszki. Ulozyc na blasze, wylozonej papierem do pieczenia. Blache wsunac do pieca na 10-12 min, paluszki mozna obracac i dopiekac. Czas pieczenia zalezy od grubosci ciasta jak i od samego pieca.
Najlepsze do obrobki jest ciasto dobrze schlodzone, gdyby sprawialo klopot, trzeba je powtornie wozyc do zamrazalnika.