Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Paluszki - rogaliki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="anni" data-source="post: 943565" data-attributes="member: 17357"><p>[ATTACH=full]49383[/ATTACH]</p><p>* 250 g masła/margaryny </p><p>* 0,5 szklanki mleka (można zamienić mleko na śmietanę)</p><p>* 25 g drożdży świeżych</p><p>* 1 jajko</p><p>* 50 g cukru</p><p>* ok. 400-500 g mąki</p><p></p><p>* konfitura różana (lub inna ulubiona konfitura)</p><p></p><p>Drożdże z cukrem rozpuścić w mleku. Dodać jajko i miękkie masło, wsypać więcej jak pół mąki i zagnieść ciasto, podsypując resztą mąki. Zagniatamy aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk Ciasto powinno być miękkie.</p><p>Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin (można na noc).</p><p>Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować w okrąg, który dzielimy na 8 części. Układamy nadzienie i zwijamy rogaliki.</p><p>Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 15-20 minut.</p><p>Upieczone posypać cukrem pudrem</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="anni, post: 943565, member: 17357"] [ATTACH=full]49383[/ATTACH] * 250 g masła/margaryny * 0,5 szklanki mleka (można zamienić mleko na śmietanę) * 25 g drożdży świeżych * 1 jajko * 50 g cukru * ok. 400-500 g mąki * konfitura różana (lub inna ulubiona konfitura) Drożdże z cukrem rozpuścić w mleku. Dodać jajko i miękkie masło, wsypać więcej jak pół mąki i zagnieść ciasto, podsypując resztą mąki. Zagniatamy aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk Ciasto powinno być miękkie. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin (można na noc). Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować w okrąg, który dzielimy na 8 części. Układamy nadzienie i zwijamy rogaliki. Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 15-20 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Paluszki - rogaliki
Top
Bottom