Paluszki - rogaliki

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
DSC00924.JPG
* 250 g masła/margaryny
* 0,5 szklanki mleka (można zamienić mleko na śmietanę)
* 25 g drożdży świeżych
* 1 jajko
* 50 g cukru
* ok. 400-500 g mąki

* konfitura różana (lub inna ulubiona konfitura)

Drożdże z cukrem rozpuścić w mleku. Dodać jajko i miękkie masło, wsypać więcej jak pół mąki i zagnieść ciasto, podsypując resztą mąki. Zagniatamy aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk Ciasto powinno być miękkie.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin (można na noc).
Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować w okrąg, który dzielimy na 8 części. Układamy nadzienie i zwijamy rogaliki.
Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 15-20 minut.
Upieczone posypać cukrem pudrem
 

Załączniki

  • DSC00924.JPG
    DSC00924.JPG
    132.5 KB · Wyświetleń: 3

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113
bardzo , ale bardzo piękne rogaliki dziękuję za przepis
anbetung.gif
 

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
paluszki-malutkie palcy(rogale jak malutkie palcy)
u nas na Ukrainie tak nazywają takie rogale,
Rogale robią malutkie jak mały palec na ręce
icon_wink.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113
to są pyszne rogaliki i to jak , przyznaje ,że nie zrobiłam ich z różą a dżemem z fig (domowym)
Robiłam wczoraj po południu i na rano (miałam im zrobić zdjęcie) nie ostał się ani jeden rogalik , a było ich naprawdę dużo
Anni dziekuję za przepis
blume.gif