Paluszki serowe z sezamem i czarnuszką

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Paluszki serowe (przekąska)

Czasami mamy na coś ochotę i ... pieczemy paluszki serowe w różnych wersjach i proporcjach.

Dzisiaj były paluszki serowe z sezamem i czarnuszką w wersji light "bez" tłuszczu i na grubszej mące:

120 g serów żółtych (te które już "długo" zalegają w lodówce)

150 g ser pleśniowy typu camembert (bardzo dobre są też z bardziej dojrzałych i wyrazistych serków)

200 g mąka orkiszowa 1400 (może być mniej będą się lepiej formować)

1 łyżeczka drożdże suche

3 łyżki wody/mleka (można dać więcej sera, woda tylko po to aby ciasto się lepiej zagniatało)

1 łyżeczka kminku mielonego (nie było w ziarenkach)

1 łyżeczka ziół prowansalskich

białko do smarowania

sezam i czarnuszka do posypania

Wykonanie:
Ser żółty mielę/miksuję (mozna blenderem) dodaję ser pleśniowy i chwilę miksuję razem. Dodaję mąkę, drożdże, przyprawy i zagniatem jak na kruche ciasto. Jeżeli jest mało elestyczne dodaję wody/mleka. Z wyrobionego ciasta formuję paluszki/paluchy smaruję białkiem posupuję sezamem i czarnuszką. Piekarnik rozgrzewam do 175-180 st. i piekę ok. 20 min (pod koniec sprawdzam kruchość paluszków organoleptycznie
lecker.gif
).
Paluszki_serowe__przed_pieczeniem.jpg Paluszki_serowe__po_upieczeniu2.jpg
 

Załączniki

  • Paluszki_serowe__przed_pieczeniem.jpg
    Paluszki_serowe__przed_pieczeniem.jpg
    134.6 KB · Wyświetleń: 0
  • Paluszki_serowe__po_upieczeniu2.jpg
    Paluszki_serowe__po_upieczeniu2.jpg
    103.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy