- Kwi 2, 2007
- 2,234
- 2,237
- 113
Paluszki serowe (przekąska)
Czasami mamy na coś ochotę i ... pieczemy paluszki serowe w różnych wersjach i proporcjach.
Dzisiaj były paluszki serowe z sezamem i czarnuszką w wersji light "bez" tłuszczu i na grubszej mące:
120 g serów żółtych (te które już "długo" zalegają w lodówce)
150 g ser pleśniowy typu camembert (bardzo dobre są też z bardziej dojrzałych i wyrazistych serków)
200 g mąka orkiszowa 1400 (może być mniej będą się lepiej formować)
1 łyżeczka drożdże suche
3 łyżki wody/mleka (można dać więcej sera, woda tylko po to aby ciasto się lepiej zagniatało)
1 łyżeczka kminku mielonego (nie było w ziarenkach)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
białko do smarowania
sezam i czarnuszka do posypania
Wykonanie:
Ser żółty mielę/miksuję (mozna blenderem) dodaję ser pleśniowy i chwilę miksuję razem. Dodaję mąkę, drożdże, przyprawy i zagniatem jak na kruche ciasto. Jeżeli jest mało elestyczne dodaję wody/mleka. Z wyrobionego ciasta formuję paluszki/paluchy smaruję białkiem posupuję sezamem i czarnuszką. Piekarnik rozgrzewam do 175-180 st. i piekę ok. 20 min (pod koniec sprawdzam kruchość paluszków organoleptycznie
).
Czasami mamy na coś ochotę i ... pieczemy paluszki serowe w różnych wersjach i proporcjach.
Dzisiaj były paluszki serowe z sezamem i czarnuszką w wersji light "bez" tłuszczu i na grubszej mące:
120 g serów żółtych (te które już "długo" zalegają w lodówce)
150 g ser pleśniowy typu camembert (bardzo dobre są też z bardziej dojrzałych i wyrazistych serków)
200 g mąka orkiszowa 1400 (może być mniej będą się lepiej formować)
1 łyżeczka drożdże suche
3 łyżki wody/mleka (można dać więcej sera, woda tylko po to aby ciasto się lepiej zagniatało)
1 łyżeczka kminku mielonego (nie było w ziarenkach)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
białko do smarowania
sezam i czarnuszka do posypania
Wykonanie:
Ser żółty mielę/miksuję (mozna blenderem) dodaję ser pleśniowy i chwilę miksuję razem. Dodaję mąkę, drożdże, przyprawy i zagniatem jak na kruche ciasto. Jeżeli jest mało elestyczne dodaję wody/mleka. Z wyrobionego ciasta formuję paluszki/paluchy smaruję białkiem posupuję sezamem i czarnuszką. Piekarnik rozgrzewam do 175-180 st. i piekę ok. 20 min (pod koniec sprawdzam kruchość paluszków organoleptycznie



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: