Paluszki z żółtym serem*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
15 dag żółtego topliwego sera
2 szkl. mąki
15 dag masła lub margaryny
2 jajka
sól, pieprz ( ilość wg upodobań)

Ser zetrzeć na tarce. Wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Połączyć z margaryną, dodać 10 dag sera i jeszcze raz wyrobić. Jajka roztrzepać widelcem, łyżkę odłożyć do smarowania, resztę dodać do ciasta, zagnieść.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, pokroić na paseczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać resztą sera. Piec na złotobrązowy kolor. Ok. 10-15 minut w 200 stopniach .
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
kolejny raz korzystam z przepisu BeatySz i jeszcze się nigdy nie zawiodłam
lecker.gif

ale pycha!i robi się momentalnie.
tylko z sola przegiełam ,następnym razem sypnę tylko poł łyżeczki.albo i mniej.i nie wałkowałam ale zrobilam z ciasta od razu rulniki grubości palca.
no pycha absolutna -zdążylam kilka podebrać potworkom które pożerają je na kolację zapijając sokiem pomidorowym.a ja kefirem.
a jak by pasowały do barszczu czerwonego albo do piwa mmmmmm...
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy