- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Halloween nie obchodzę, ale bardzo spodobały mi się te paluszki:
www.britta.com/HW/HWr.html#fingers i postanowiłam się dzisiaj trochę
jednak pobawić
Przepis:
225 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka olejku migdałowego
1 łyżeczka olejku waniliowego
2 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki zblanszowanych migdałów
Zmiksować masło z cukrem, dodać jajko, olejki, potem mąkę z proszkiem i sól. Kulę
ciasta włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce min. 30 minut. Wyjąć ciasto (najlepiej
1/4, a resztę trzymać w lodówce żeby nie zmiękła) brać 1 łyżkę ciasta i formować
paluszek, wciskając na koniec migdał w miejsce paznokcia.
Piec w 160 stopniach C przez 20-25 minut.
Moje uwagi:
Nie dodawałam olejków tylko dodałam 1 łyżeczkę cukru wanilinowego, soli dałam dużą
szczyptę, a migdały przekroiłam na pół żeby paznokcie były cieńsze
Kulę ciasta
rozpłaszczyłam, i włożyłam do zamrażalnika na 10 minut, potem kroiłam podłużne
kawałki, z których formowałam paluszki. Piekłam w 200 stopniach ok.10 minut dlatego że
paluszki pieczone wg przepisu rozpłynęły się i znacznie pogrubiały, tracąc tym samym na
naturalnym wyglądzie
Autorka przepisu podaje w składnikach polewę do dekoracji w kolorze czerwonym, którą
można potem zrobić efektowne zacięcia i rany. Jednak ja tak samo jak i autorka z
polewy zrezygnowałam, ponieważ wygląd paluszków jest wystarczająco obrzydliwy
No to smacznego
www.britta.com/HW/HWr.html#fingers i postanowiłam się dzisiaj trochę
jednak pobawić

Przepis:
225 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka olejku migdałowego
1 łyżeczka olejku waniliowego
2 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki zblanszowanych migdałów
Zmiksować masło z cukrem, dodać jajko, olejki, potem mąkę z proszkiem i sól. Kulę
ciasta włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce min. 30 minut. Wyjąć ciasto (najlepiej
1/4, a resztę trzymać w lodówce żeby nie zmiękła) brać 1 łyżkę ciasta i formować
paluszek, wciskając na koniec migdał w miejsce paznokcia.
Piec w 160 stopniach C przez 20-25 minut.
Moje uwagi:
Nie dodawałam olejków tylko dodałam 1 łyżeczkę cukru wanilinowego, soli dałam dużą
szczyptę, a migdały przekroiłam na pół żeby paznokcie były cieńsze
rozpłaszczyłam, i włożyłam do zamrażalnika na 10 minut, potem kroiłam podłużne
kawałki, z których formowałam paluszki. Piekłam w 200 stopniach ok.10 minut dlatego że
paluszki pieczone wg przepisu rozpłynęły się i znacznie pogrubiały, tracąc tym samym na
naturalnym wyglądzie

Autorka przepisu podaje w składnikach polewę do dekoracji w kolorze czerwonym, którą
można potem zrobić efektowne zacięcia i rany. Jednak ja tak samo jak i autorka z
polewy zrezygnowałam, ponieważ wygląd paluszków jest wystarczająco obrzydliwy
No to smacznego



Ostatnią edycję dokonał moderator: