Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pandoro di Verona
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 483448" data-attributes="member: 1024"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Pandoro di Verona</strong></span></p><p></p><p>Niezwykle puszysta, wyjątkowa w smaku bożonarodzeniowa baba drożdżowa rodem z Werony.</p><p>W oryginale pieczona w charakterystycznej formie (mającej w przekroju kształt gwiazdy).</p><p>U mnie będzie robić za gwiazdę wielkanocnego śniadania.</p><p></p><p></p><p>Przepis podała na Izbushce <strong>Bella:</strong></p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=17185#post17185" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...17185#post17185</a></p><p></p><p><strong>Wszystkie potrzebne składniki:</strong></p><p></p><p>450 g mąki manitoba (lub innej wysokoglutenowej mąki pszennej)</p><p>135 g cukru</p><p>170 g masła</p><p>4 jajka</p><p>18 g świeżych drożdży</p><p>woda </p><p>1 łyżeczka soli</p><p>1 strąk wanilii</p><p>masło + cukier do formy</p><p>cukier puder do posypania</p><p></p><p><strong>Starter:</strong></p><p>15 g świeżych drożdży</p><p>60 g ciepłej wody</p><p>50 g mąki</p><p>1 łyżka cukru (około 10 g)</p><p>1 żółtko</p><p>W rondelku wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (rózgi). Ciasto ma być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji. </p><p></p><p>[ATTACH=full]23703[/ATTACH]</p><p></p><p>Odstawić je odkryte na godzinę w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi objętości.</p><p></p><p>[ATTACH=full]23716[/ATTACH] [ATTACH=full]23717[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><strong>I etap:</strong></p><p>Do startera dodać:</p><p>200 g mąki<strong>*</strong></p><p>3 g drożdży ( rozpuszczonych w 2 łyżkach wody)</p><p>25 g cukru</p><p>30 g masła</p><p>1 jajko</p><p></p><p>Wyrabiać ciasto najpierw w rondlu, potem – na stolnicy, dodając masło i mieszając do uzyskania jednorodnej konsystencji. Przełożyć do rondla, zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.</p><p></p><p>[ATTACH=full]23698[/ATTACH] [ATTACH=full]23699[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]23700[/ATTACH] [ATTACH=full]23707[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>II etap:</strong></p><p>Oprócz ciasta z I etapu potrzeba:</p><p>200 g mąki</p><p>100 g cukru</p><p>2 jajka</p><p>1 łyżeczkę soli</p><p>zawartość strączka wanilii ( lub cukier waniliowy)</p><p>140 g masła w pokojowej temperaturze</p><p></p><p>Najpierw do ciasta z I etapu dodać jajka, cukier, mąkę, sól i wanilię. Wyrabiać ciasto 10 – 15 minut do uzyskania jednorodnej konsystencji. Włożyć je do rondla i odstawić do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny ( do podwojenia objętości).</p><p></p><p>[ATTACH=full]23697[/ATTACH] [ATTACH=full]23704[/ATTACH]</p><p></p><p>Następnie wstawić do lodówki na 30 – 40 minut.</p><p>Po tym czasie wyłożyć je na stolnicę i lekko wyrobić. Uformować z niego kwadrat. </p><p>Na wierzchu położyć masło, założyć boki jak kopertę i przewałkować. </p><p></p><p>[ATTACH=full]23722[/ATTACH] [ATTACH=full]23721[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]23719[/ATTACH]</p><p></p><p>Potrójnie złożyć. </p><p></p><p>[ATTACH=full]23712[/ATTACH] [ATTACH=full]23713[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]23714[/ATTACH]</p><p></p><p>Włożyć do lodówki na około 20 minut.</p><p></p><p><strong>WAŁKOWANIE I CHŁODZENIE POWTÓRZYĆ JESZCZE DWA RAZY.</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]23705[/ATTACH] [ATTACH=full]23720[/ATTACH]</p><p></p><p>Z uzyskanego ciasta zrobić kulkę, włożyć do specjalnej formy na pandoro posmarowanej masłem i posypanej cukrem. </p><p>(U mnie tym razem dwie foremki babkowe.)</p><p></p><p>[ATTACH=full]23718[/ATTACH] [ATTACH=full]23754[/ATTACH]</p><p></p><p>Zostawić na 4,5 godziny w ciepłym miejscu.</p><p></p><p>[ATTACH=full]23710[/ATTACH] [ATTACH=full]23711[/ATTACH]</p><p></p><p>Piec najpierw 10 minut w 170 stopniach, potem – 20 minut w 160 stopniach.</p><p></p><p>[ATTACH=full]23709[/ATTACH] [ATTACH=full]23708[/ATTACH]</p><p></p><p>Po ostudzeniu posypać cukrem – pudrem.</p><p> </p><p>[ATTACH=full]23701[/ATTACH] [ATTACH=full]23763[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]48103[/ATTACH] [ATTACH=full]48104[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>* W wersji oryginalnej jest 200 g, ale ja zawsze dodaję 250 g. Kilka pierwszych razy przez pomyłkę, a potem z premedytacją, bo dzięki temu na żadnym etapie nie muszę podsypywać mąką. </strong></p><p></p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p><strong>Ponieważ ciasto bardzo rośnie, wskazane jest pieczenie w dwóch foremkach.</strong></p><p><strong>Nie polecam go niedoświadczonym cukiernikom, gdyż wymaga pewnej wprawy i wyczucia przy formowaniu. </strong></p><p></p><p>Oryginalna <strong>forma</strong> na pandoro:</p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=17190#post17190" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...17190#post17190</a></p><p>Oryginalne <strong>ciasto</strong> firmy Bauli:</p><p><a href="http://www.bauli.it/it/prodotti_natale.php?cat=38" target="_blank">http://www.bauli.it/it/prodotti_natale.php?cat=38</a></p><p></p><p><strong>Edycja</strong> 23.03 2008 - dodanie zdjęć.</p><p></p><p><strong>Edycja</strong> 16.12.2015 - wg Marai podane w przepisie proporcje przeznaczone są na oryginalną formę do pandoro o wysokości 16 cm i średnicy 20 cm (i pojemności 2,8 litra).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 483448, member: 1024"] [SIZE=12][B]Pandoro di Verona[/B][/SIZE] Niezwykle puszysta, wyjątkowa w smaku bożonarodzeniowa baba drożdżowa rodem z Werony. W oryginale pieczona w charakterystycznej formie (mającej w przekroju kształt gwiazdy). U mnie będzie robić za gwiazdę wielkanocnego śniadania. Przepis podała na Izbushce [B]Bella:[/B] [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=17185#post17185"]http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...17185#post17185[/URL] [B]Wszystkie potrzebne składniki:[/B] 450 g mąki manitoba (lub innej wysokoglutenowej mąki pszennej) 135 g cukru 170 g masła 4 jajka 18 g świeżych drożdży woda 1 łyżeczka soli 1 strąk wanilii masło + cukier do formy cukier puder do posypania [B]Starter:[/B] 15 g świeżych drożdży 60 g ciepłej wody 50 g mąki 1 łyżka cukru (około 10 g) 1 żółtko W rondelku wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (rózgi). Ciasto ma być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji. [ATTACH=full]23703[/ATTACH] Odstawić je odkryte na godzinę w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi objętości. [ATTACH=full]23716[/ATTACH] [ATTACH=full]23717[/ATTACH] [B]I etap:[/B] Do startera dodać: 200 g mąki[B]*[/B] 3 g drożdży ( rozpuszczonych w 2 łyżkach wody) 25 g cukru 30 g masła 1 jajko Wyrabiać ciasto najpierw w rondlu, potem – na stolnicy, dodając masło i mieszając do uzyskania jednorodnej konsystencji. Przełożyć do rondla, zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. [ATTACH=full]23698[/ATTACH] [ATTACH=full]23699[/ATTACH] [ATTACH=full]23700[/ATTACH] [ATTACH=full]23707[/ATTACH] [B]II etap:[/B] Oprócz ciasta z I etapu potrzeba: 200 g mąki 100 g cukru 2 jajka 1 łyżeczkę soli zawartość strączka wanilii ( lub cukier waniliowy) 140 g masła w pokojowej temperaturze Najpierw do ciasta z I etapu dodać jajka, cukier, mąkę, sól i wanilię. Wyrabiać ciasto 10 – 15 minut do uzyskania jednorodnej konsystencji. Włożyć je do rondla i odstawić do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny ( do podwojenia objętości). [ATTACH=full]23697[/ATTACH] [ATTACH=full]23704[/ATTACH] Następnie wstawić do lodówki na 30 – 40 minut. Po tym czasie wyłożyć je na stolnicę i lekko wyrobić. Uformować z niego kwadrat. Na wierzchu położyć masło, założyć boki jak kopertę i przewałkować. [ATTACH=full]23722[/ATTACH] [ATTACH=full]23721[/ATTACH] [ATTACH=full]23719[/ATTACH] Potrójnie złożyć. [ATTACH=full]23712[/ATTACH] [ATTACH=full]23713[/ATTACH] [ATTACH=full]23714[/ATTACH] Włożyć do lodówki na około 20 minut. [B]WAŁKOWANIE I CHŁODZENIE POWTÓRZYĆ JESZCZE DWA RAZY.[/B] [ATTACH=full]23705[/ATTACH] [ATTACH=full]23720[/ATTACH] Z uzyskanego ciasta zrobić kulkę, włożyć do specjalnej formy na pandoro posmarowanej masłem i posypanej cukrem. (U mnie tym razem dwie foremki babkowe.) [ATTACH=full]23718[/ATTACH] [ATTACH=full]23754[/ATTACH] Zostawić na 4,5 godziny w ciepłym miejscu. [ATTACH=full]23710[/ATTACH] [ATTACH=full]23711[/ATTACH] Piec najpierw 10 minut w 170 stopniach, potem – 20 minut w 160 stopniach. [ATTACH=full]23709[/ATTACH] [ATTACH=full]23708[/ATTACH] Po ostudzeniu posypać cukrem – pudrem. [ATTACH=full]23701[/ATTACH] [ATTACH=full]23763[/ATTACH] [ATTACH=full]48103[/ATTACH] [ATTACH=full]48104[/ATTACH] [B]* W wersji oryginalnej jest 200 g, ale ja zawsze dodaję 250 g. Kilka pierwszych razy przez pomyłkę, a potem z premedytacją, bo dzięki temu na żadnym etapie nie muszę podsypywać mąką. [/B] [B]Moje uwagi:[/B] [B]Ponieważ ciasto bardzo rośnie, wskazane jest pieczenie w dwóch foremkach. Nie polecam go niedoświadczonym cukiernikom, gdyż wymaga pewnej wprawy i wyczucia przy formowaniu. [/B] Oryginalna [B]forma[/B] na pandoro: [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=17190#post17190"]http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...17190#post17190[/URL] Oryginalne [B]ciasto[/B] firmy Bauli: [URL="http://www.bauli.it/it/prodotti_natale.php?cat=38"]http://www.bauli.it/it/prodotti_natale.php?cat=38[/URL] [B]Edycja[/B] 23.03 2008 - dodanie zdjęć. [B]Edycja[/B] 16.12.2015 - wg Marai podane w przepisie proporcje przeznaczone są na oryginalną formę do pandoro o wysokości 16 cm i średnicy 20 cm (i pojemności 2,8 litra). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pandoro di Verona
Top
Bottom