Pandoro di Verona

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,774
242
63
Pandoro di Verona

Niezwykle puszysta, wyjątkowa w smaku bożonarodzeniowa baba drożdżowa rodem z Werony.
W oryginale pieczona w charakterystycznej formie (mającej w przekroju kształt gwiazdy).
U mnie będzie robić za gwiazdę wielkanocnego śniadania.


Przepis podała na Izbushce Bella:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...17185#post17185

Wszystkie potrzebne składniki:

450 g mąki manitoba (lub innej wysokoglutenowej mąki pszennej)
135 g cukru
170 g masła
4 jajka
18 g świeżych drożdży
woda
1 łyżeczka soli
1 strąk wanilii
masło + cukier do formy
cukier puder do posypania

Starter:
15 g świeżych drożdży
60 g ciepłej wody
50 g mąki
1 łyżka cukru (około 10 g)
1 żółtko
W rondelku wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (rózgi). Ciasto ma być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji.

pandoro_zaczyn.jpg

Odstawić je odkryte na godzinę w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi objętości.

starter_wyro_ni_ty1.jpg starter_wyro_ni_ty2.jpg


I etap:
Do startera dodać:
200 g mąki*
3 g drożdży ( rozpuszczonych w 2 łyżkach wody)
25 g cukru
30 g masła
1 jajko

Wyrabiać ciasto najpierw w rondlu, potem – na stolnicy, dodając masło i mieszając do uzyskania jednorodnej konsystencji. Przełożyć do rondla, zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.

etapI1.jpg etapI2.jpg

etapI3.jpg po_pierwszym_wyrastaniu.jpg

II etap:
Oprócz ciasta z I etapu potrzeba:
200 g mąki
100 g cukru
2 jajka
1 łyżeczkę soli
zawartość strączka wanilii ( lub cukier waniliowy)
140 g masła w pokojowej temperaturze

Najpierw do ciasta z I etapu dodać jajka, cukier, mąkę, sól i wanilię. Wyrabiać ciasto 10 – 15 minut do uzyskania jednorodnej konsystencji. Włożyć je do rondla i odstawić do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny ( do podwojenia objętości).

etap_II.jpg po_drugim_wyrastaniu.jpg

Następnie wstawić do lodówki na 30 – 40 minut.
Po tym czasie wyłożyć je na stolnicę i lekko wyrobić. Uformować z niego kwadrat.
Na wierzchu położyć masło, założyć boki jak kopertę i przewałkować.

kwadrat_z_mas_em.jpg koperta.jpg

wa_kowanie.jpg

Potrójnie złożyć.

sk_adanie_1.jpg sk_adanie_2.jpg

sk_adanie_3.jpg

Włożyć do lodówki na około 20 minut.

WAŁKOWANIE I CHŁODZENIE POWTÓRZYĆ JESZCZE DWA RAZY.

po_pierwszym_ch_odzeniu.jpg z_o_enie_w_kopert_.jpg

Z uzyskanego ciasta zrobić kulkę, włożyć do specjalnej formy na pandoro posmarowanej masłem i posypanej cukrem.
(U mnie tym razem dwie foremki babkowe.)

w_formie.jpg w_foremce_ma_ej.jpg

Zostawić na 4,5 godziny w ciepłym miejscu.

po_owa_ostatniego_wyrastania.jpg przed_pieczeniem.jpg

Piec najpierw 10 minut w 170 stopniach, potem – 20 minut w 160 stopniach.

po_upieczeniu_1.jpg po_upieczeniu.jpg

Po ostudzeniu posypać cukrem – pudrem.

gotowe.jpg gotowe_1.jpg

pandoro.jpg pandoro1.jpg

* W wersji oryginalnej jest 200 g, ale ja zawsze dodaję 250 g. Kilka pierwszych razy przez pomyłkę, a potem z premedytacją, bo dzięki temu na żadnym etapie nie muszę podsypywać mąką.


Moje uwagi:
Ponieważ ciasto bardzo rośnie, wskazane jest pieczenie w dwóch foremkach.
Nie polecam go niedoświadczonym cukiernikom, gdyż wymaga pewnej wprawy i wyczucia przy formowaniu.


Oryginalna forma na pandoro:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...17190#post17190
Oryginalne ciasto firmy Bauli:
http://www.bauli.it/it/prodotti_natale.php?cat=38

Edycja 23.03 2008 - dodanie zdjęć.

Edycja 16.12.2015 - wg Marai podane w przepisie proporcje przeznaczone są na oryginalną formę do pandoro o wysokości 16 cm i średnicy 20 cm (i pojemności 2,8 litra).
 

Załączniki

  • etap_II.jpg
    etap_II.jpg
    17.1 KB · Wyświetleń: 4
  • etapI1.jpg
    etapI1.jpg
    21.9 KB · Wyświetleń: 4
  • etapI2.jpg
    etapI2.jpg
    14.1 KB · Wyświetleń: 4
  • etapI3.jpg
    etapI3.jpg
    17.3 KB · Wyświetleń: 4
  • gotowe.jpg
    gotowe.jpg
    27.2 KB · Wyświetleń: 4
  • pandoro_zaczyn.jpg
    pandoro_zaczyn.jpg
    20 KB · Wyświetleń: 4
  • po_drugim_wyrastaniu.jpg
    po_drugim_wyrastaniu.jpg
    14.3 KB · Wyświetleń: 4
  • po_pierwszym_ch_odzeniu.jpg
    po_pierwszym_ch_odzeniu.jpg
    13.1 KB · Wyświetleń: 4
  • po_pierwszym_wyrastaniu.jpg
    po_pierwszym_wyrastaniu.jpg
    15 KB · Wyświetleń: 4
  • po_upieczeniu.jpg
    po_upieczeniu.jpg
    16.1 KB · Wyświetleń: 4
  • po_upieczeniu_1.jpg
    po_upieczeniu_1.jpg
    22.8 KB · Wyświetleń: 4
  • po_owa_ostatniego_wyrastania.jpg
    po_owa_ostatniego_wyrastania.jpg
    20.3 KB · Wyświetleń: 4
  • przed_pieczeniem.jpg
    przed_pieczeniem.jpg
    18.2 KB · Wyświetleń: 4
  • sk_adanie_1.jpg
    sk_adanie_1.jpg
    13.9 KB · Wyświetleń: 4
  • sk_adanie_2.jpg
    sk_adanie_2.jpg
    12.3 KB · Wyświetleń: 4
  • sk_adanie_3.jpg
    sk_adanie_3.jpg
    14.3 KB · Wyświetleń: 4
  • starter_wyro_ni_ty1.jpg
    starter_wyro_ni_ty1.jpg
    17.7 KB · Wyświetleń: 4
  • starter_wyro_ni_ty2.jpg
    starter_wyro_ni_ty2.jpg
    18.3 KB · Wyświetleń: 4
  • w_formie.jpg
    w_formie.jpg
    23.3 KB · Wyświetleń: 4
  • wa_kowanie.jpg
    wa_kowanie.jpg
    13.3 KB · Wyświetleń: 4
  • z_o_enie_w_kopert_.jpg
    z_o_enie_w_kopert_.jpg
    13.3 KB · Wyświetleń: 4
  • koperta.jpg
    koperta.jpg
    13.4 KB · Wyświetleń: 4
  • kwadrat_z_mas_em.jpg
    kwadrat_z_mas_em.jpg
    12.7 KB · Wyświetleń: 4
  • w_foremce_ma_ej.jpg
    w_foremce_ma_ej.jpg
    20.9 KB · Wyświetleń: 4
  • gotowe_1.jpg
    gotowe_1.jpg
    28.2 KB · Wyświetleń: 4
  • pandoro.jpg
    pandoro.jpg
    22.5 KB · Wyświetleń: 4
  • pandoro1.jpg
    pandoro1.jpg
    22.2 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,774
242
63
Nęciła mnie bardzo oryginalna technologia wykonania tego ciasta, więc postanowiłam je upiec ( razem z Margot
icon_biggrin.gif
wink.gif
) nie czekając na Boże Narodzenie. Manitobę zastąpiłam mąką luksusową puszystą Lubelli o zawartości 10,8 białka. Nie mam też specjalnej formy do pandoro, więc przedłużyłam zwyczajną formę babkową metalową obręczą . Przepis nie jest trudny, ale rozłożony w czasie. Zaczęłam przygotowywać ciasto o 9 rano, a dopiero o 18.30 wstawiałam babę do piekarnika...
Wszelkie trudy wynagradza jednak niebiański smak i niezwykła struktura ciasta.
Pandoro z tego przepisu jest niewyobrażalnie puszyste, a jednocześnie wilgotne i soczyste. Wzbudziło wśród moich gości autentyczny entuzjazm. Przyjemnie było patrzeć, z jakim smakiem zajadały je dzieci ( i prosiły o dokładki !
icon_smile.gif
). Najwspanialsze było w nim to, że na trzeci dzień po upieczeniu zachowało puszystość i wilgotność! Był to największy hit mojego tegorocznego wielkanocnego stołu... Gorąco polecam!

pandoro1.jpg

pandoro2.jpg

pandoro3.jpg

pandoro4.jpg
 

Załączniki

  • pandoro1.jpg
    pandoro1.jpg
    27.7 KB · Wyświetleń: 4
  • pandoro2.jpg
    pandoro2.jpg
    34.2 KB · Wyświetleń: 4
  • pandoro3.jpg
    pandoro3.jpg
    27.5 KB · Wyświetleń: 4
  • pandoro4.jpg
    pandoro4.jpg
    27.9 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,774
242
63
Linn @ 9 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=483462Dodam tylko, ze jesli macie okazje kupic, to firme Bauli polecam. W porownaniu z innymi producentami / panettone, pandoro i colomba / dosc przyzwoicie wykonuja swoje zadania.
A po co miałabym kupować, skoro mogę upiec sama?

Linn @ 9 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=483462Co do pandoro, niestety forma jest charakterystyczna / o przekroju gwiazdy /.
Niestety?
gruebel_2.gif


Wiem, jak wygląda forma do pandoro... I wiem, że piecze się je na Boże Narodzenie.

Ale żałujcie, że nie mogę Was poczęstować moją wielkanocną polską podróbką....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
I tak najwazniejsze jest ciasto. Lepsze dobre ciasto w zlej formie niz odwrotnie. A make wysokoglutenowa mozna uzyskac dodajac glutenu do zwyklej maki.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,774
242
63
Ponieważ Margot ma techniczne problemy i nie może wstawić swojego zdjęcia, robię to za nią:
colomba.jpg
 

Załączniki

  • colomba.jpg
    colomba.jpg
    53.5 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Wow
icon_eek.gif
lecker.gif

Koniecznie muszę ja wypróbować. Sądząc po opisie, to długo szukane przeze mnie ciasto. Pandoro zreszta uwielbiam, duzo bardziej niz panettone
icon_mrgreen.gif

Tylko muszę tą świąteczną słodycz strawić..
 

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,317
151
63
wczoraj piekłam na specjalne zamówienie ,ciasto bardzo jest rozsciągniete w czasie ,ale nie jest trudne.
Wyszła mi teraz o wiele większa i jeszcze smaczniejsza niż na świeta.
Joanno dziękuję za ten przepis ,ile dzięki temu usłyszałam pochwał,że takie pyszne baby potrafię robić

p.s dodałam z 2 łyżki wódki waniliowej w 2 etapie cukier waniliowy z prawdziwą wanilią ,ciasto pięknie pachnie i ma maciuńkie czarne kropeczki....
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
A czy tę babkę tez przkładacie - jak na załączonych zdjęciach ? I czym? Też mam straaaaszna ochotę ja upiec, ale tyle ciast w kolejce....
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,774
242
63
Alice, niczym nie przekładałam.

Margot, to kiedy pieczemy.......?
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: