Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Paneer kofta*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 830956" data-attributes="member: 151"><p>Bardzo smaczne i sycące danie bezmięsne. Najlepsze z ryżem basmati.</p><p>Źródło przepisu: <a href="http://www.indianfoodforever.com/vegetables/paneer-kofta.html" target="_blank">http://www.indianfoodforever.com/vegetable...neer-kofta.html</a> </p><p></p><p>[ATTACH=full]39239[/ATTACH]</p><p></p><p>Zdjęcie w powiększeniu: <a href="http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/32q3/UqaOxuDcAglRXC8C1X.jpg" target="_blank">http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/3...cAglRXC8C1X.jpg</a> </p><p></p><p><u>Na kofty:</u></p><p></p><p>200 g paniru</p><p>2 ziemniaki</p><p>1/2 łyżeczki chilli w proszku</p><p>1/4 łyżeczki garam masali</p><p>2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej</p><p>olej do smażenia</p><p></p><p><u>Na sos:</u></p><p><u></u></p><p>4 cebule</p><p>4 pomidory</p><p>kolendra świeża</p><p>1/2 szklanki gęstego jogurtu</p><p>1/2 szklanki zmielonych na mąkę orzeszków nerkowca (cashew)</p><p>1/2 łyżeczki zmielonego kuminu</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1/2 łyżeczki chilli mielonego</p><p>1/4 łyżeczki kurkumy</p><p>1/4 łyżeczki garam masali</p><p>1 liść laurowy</p><p>2 łyżki sklarowanego masła (ghee)</p><p></p><p>Ziemniaki gotować do miekkości najlepiej w mundurkach, obrać i rozgnieść na puree, odstawić do ostudzenia. Panir zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z ziemniakami, dodać przyprawy i skrobię, wymieszać i formować nieduże kulki. Smażyć od razu w głębokim oleju.</p><p></p><p>Cebulę i pomidory rozdrobnić razem. Podgrzać ghee w głębszym garnku, wsypać kumin, dodać liść laurowy i przesmazyc chwilę, dodać cebulę z pomidorami i przesmażyć ciągle mieszając. Kiedy wszystko połączy się dodać jogurt, proszek z orzechów, sól, chilli, kurkumę i garam masalę, gotować chwilę mieszając. Teraz dodać 2 szklanki wody, nakryć pokrywką i gotowac ok. 5 minut. </p><p>Gdy sos jest gotowy podgrzać ponownie kofty, podawać z ryżem, polane sosem i posypane siekaną kolendrą.</p><p></p><p><strong><u>Moje uwagi:</u></strong></p><p></p><p>- panir bardzo prosto robi się samemu: <a href="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80295473,80295473.html" target="_blank">http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80295473,80295473.html</a> ale w ostateczności można użyć zamiennie serka wiejskiego dobrze odsączonego ze śmietanki, ja robiłam panir sama z 2 litrów mleka prosto od krowy</p><p>- użyłam 5 małych ziemniaków</p><p>- zamiast mąki kukurydzianej użyłam mąki z ciecierzycy, dodatek mąki jest konieczny, inaczej kulki moga się rozlecieć podczas smażenia</p><p>- zamiast kulek uformowałam z masy wałek i pokroiłam go ostrym nożem na 2 cm kotleciki, IMO tak jest szybciej, wygodniej i mniej oleju się zużywa</p><p>- ciasto po wymieszaniu trzeba od razu formowac i smazyć, inaczej się rozpłynie</p><p>- do sosu użyłam 400 ml passaty pomidorowej, cebule pokroiłam w drobną kostkę</p><p>- nie polecam mielonego kuminu, chyba że mielony na bieżąco, ten gotowy niestety zazwyczaj jest zwietrzały i trzeba go dodać znacznie więcej</p><p>- do sosu użyłam jogurtu bałkańskiego</p><p>- niestety nie miałam świeżej kolendry, nie bardzo można ją czymkolwiek zastąpić</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 830956, member: 151"] Bardzo smaczne i sycące danie bezmięsne. Najlepsze z ryżem basmati. Źródło przepisu: [URL="http://www.indianfoodforever.com/vegetables/paneer-kofta.html"]http://www.indianfoodforever.com/vegetable...neer-kofta.html[/URL] [ATTACH=full]39239[/ATTACH] Zdjęcie w powiększeniu: [URL="http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/32q3/UqaOxuDcAglRXC8C1X.jpg"]http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/3...cAglRXC8C1X.jpg[/URL] [U]Na kofty:[/U] 200 g paniru 2 ziemniaki 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1/4 łyżeczki garam masali 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej olej do smażenia [U]Na sos: [/U] 4 cebule 4 pomidory kolendra świeża 1/2 szklanki gęstego jogurtu 1/2 szklanki zmielonych na mąkę orzeszków nerkowca (cashew) 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki chilli mielonego 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki garam masali 1 liść laurowy 2 łyżki sklarowanego masła (ghee) Ziemniaki gotować do miekkości najlepiej w mundurkach, obrać i rozgnieść na puree, odstawić do ostudzenia. Panir zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z ziemniakami, dodać przyprawy i skrobię, wymieszać i formować nieduże kulki. Smażyć od razu w głębokim oleju. Cebulę i pomidory rozdrobnić razem. Podgrzać ghee w głębszym garnku, wsypać kumin, dodać liść laurowy i przesmazyc chwilę, dodać cebulę z pomidorami i przesmażyć ciągle mieszając. Kiedy wszystko połączy się dodać jogurt, proszek z orzechów, sól, chilli, kurkumę i garam masalę, gotować chwilę mieszając. Teraz dodać 2 szklanki wody, nakryć pokrywką i gotowac ok. 5 minut. Gdy sos jest gotowy podgrzać ponownie kofty, podawać z ryżem, polane sosem i posypane siekaną kolendrą. [B][U]Moje uwagi:[/U][/B] - panir bardzo prosto robi się samemu: [URL="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80295473,80295473.html"]http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80295473,80295473.html[/URL] ale w ostateczności można użyć zamiennie serka wiejskiego dobrze odsączonego ze śmietanki, ja robiłam panir sama z 2 litrów mleka prosto od krowy - użyłam 5 małych ziemniaków - zamiast mąki kukurydzianej użyłam mąki z ciecierzycy, dodatek mąki jest konieczny, inaczej kulki moga się rozlecieć podczas smażenia - zamiast kulek uformowałam z masy wałek i pokroiłam go ostrym nożem na 2 cm kotleciki, IMO tak jest szybciej, wygodniej i mniej oleju się zużywa - ciasto po wymieszaniu trzeba od razu formowac i smazyć, inaczej się rozpłynie - do sosu użyłam 400 ml passaty pomidorowej, cebule pokroiłam w drobną kostkę - nie polecam mielonego kuminu, chyba że mielony na bieżąco, ten gotowy niestety zazwyczaj jest zwietrzały i trzeba go dodać znacznie więcej - do sosu użyłam jogurtu bałkańskiego - niestety nie miałam świeżej kolendry, nie bardzo można ją czymkolwiek zastąpić [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Paneer kofta*
Top
Bottom