Paneer kofta*

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Bardzo smaczne i sycące danie bezmięsne. Najlepsze z ryżem basmati.
Źródło przepisu: http://www.indianfoodforever.com/vegetable...neer-kofta.html

kofta1.JPG

Zdjęcie w powiększeniu: http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/3...cAglRXC8C1X.jpg

Na kofty:

200 g paniru
2 ziemniaki
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/4 łyżeczki garam masali
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
olej do smażenia

Na sos:

4 cebule
4 pomidory
kolendra świeża
1/2 szklanki gęstego jogurtu
1/2 szklanki zmielonych na mąkę orzeszków nerkowca (cashew)
1/2 łyżeczki zmielonego kuminu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chilli mielonego
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki garam masali
1 liść laurowy
2 łyżki sklarowanego masła (ghee)

Ziemniaki gotować do miekkości najlepiej w mundurkach, obrać i rozgnieść na puree, odstawić do ostudzenia. Panir zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z ziemniakami, dodać przyprawy i skrobię, wymieszać i formować nieduże kulki. Smażyć od razu w głębokim oleju.

Cebulę i pomidory rozdrobnić razem. Podgrzać ghee w głębszym garnku, wsypać kumin, dodać liść laurowy i przesmazyc chwilę, dodać cebulę z pomidorami i przesmażyć ciągle mieszając. Kiedy wszystko połączy się dodać jogurt, proszek z orzechów, sól, chilli, kurkumę i garam masalę, gotować chwilę mieszając. Teraz dodać 2 szklanki wody, nakryć pokrywką i gotowac ok. 5 minut.
Gdy sos jest gotowy podgrzać ponownie kofty, podawać z ryżem, polane sosem i posypane siekaną kolendrą.

Moje uwagi:

- panir bardzo prosto robi się samemu: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80295473,80295473.html ale w ostateczności można użyć zamiennie serka wiejskiego dobrze odsączonego ze śmietanki, ja robiłam panir sama z 2 litrów mleka prosto od krowy
- użyłam 5 małych ziemniaków
- zamiast mąki kukurydzianej użyłam mąki z ciecierzycy, dodatek mąki jest konieczny, inaczej kulki moga się rozlecieć podczas smażenia
- zamiast kulek uformowałam z masy wałek i pokroiłam go ostrym nożem na 2 cm kotleciki, IMO tak jest szybciej, wygodniej i mniej oleju się zużywa
- ciasto po wymieszaniu trzeba od razu formowac i smazyć, inaczej się rozpłynie
- do sosu użyłam 400 ml passaty pomidorowej, cebule pokroiłam w drobną kostkę
- nie polecam mielonego kuminu, chyba że mielony na bieżąco, ten gotowy niestety zazwyczaj jest zwietrzały i trzeba go dodać znacznie więcej
- do sosu użyłam jogurtu bałkańskiego
- niestety nie miałam świeżej kolendry, nie bardzo można ją czymkolwiek zastąpić
 

Załączniki

  • kofta1.JPG
    kofta1.JPG
    64.7 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Wiedziałam. Po prostu wiedziałam.
rofl.gif
Znowu telefon.
Wniosek? Jesteś Mistrzynią.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Musi mam jakieś wyjątkowo hot chili, bo dałam półtorej łyżeczki, a i tak zionęłam ogniem. A myślałam, że nic ostrego nie jest w stanie mnie zmóc
icon_wink.gif

Chłop ma najwyraźniej azbestowe podniebienie, dla niego było idealne.
Rozpadały mi się na patelni, mimo dodania mąki, nie wiem gdzie popełnilam błąd, bo na zdjęciu widzę, że trzymają formę.
Sos jest wyjątkowo pyszny. nieco mocniej go przyprawiłam kuminem i garam masalą.
I nie miałam nerkowców, więc zagęściłam czerwoną soczewicą- to jedyne odstępstwo od przepisu, ale chyba nie zepsuło go dramatycznie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Lis @ 11 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=854333Rozpadały mi się na patelni, mimo dodania mąki, nie wiem gdzie popełnilam błąd, bo na zdjęciu widzę, że trzymają formę.
Mi się też kiedyś rozpadały, ale wtedy ciasto trochę czekało i to pewnie było powodem. Może ziemniaki miałaś jakies nie ten tego? Po za tym one nie są takie ścisłe, lubia się rozpadać.

Lis @ 11 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=854333Sos jest wyjątkowo pyszny. nieco mocniej go przyprawiłam kuminem i garam masalą.
I nie miałam nerkowców, więc zagęściłam czerwoną soczewicą- to jedyne odstępstwo od przepisu, ale chyba nie zepsuło go dramatycznie.
Zazwyczaj też dorzucam więcej przypraw, po prostu próbuję i jak trzeba do dowalam
fiesgrins.gif

Zamiast nerkowców można uzyć migdałów lub nawet fistaszków, choc te drugie mogą się trochę "odznaczać" smakowo. A soczewica w sumie też dobry pomysł, ona sama nie ma przecież bardzo wyraźnego smaku, w Indiach szeroko stosowana więc nie ma problemu
icon_wink.gif