Ciasto:
2 szklani mąki,
20 dag margaryny,
4 żółtka,
1 szklanka cukru pudru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wierzch:
4 bialka+ 1 szklanka cukru pudru,
dżem lub powidła,
orzechy.
Masa:
2 szklanki mleka,
6 łyżek cukru,
cukier waniliowy,
2 lyzki mąki ziemniaczanej,
1 masło.
Zagnieść ciasto, wyłożyć na dwie prostokątne blachy, posmarować dżemem i na to nałożyć pianę z białek i cukru. posypać obficie orzechami. upiec na złoty kolor.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym., wlać zawiesinę z mąki i części zimnego mleka, ugotować gęsty bydyń. Zimny po trochu dodawaj do utartego masła.
Ułożenie
lacek -krem-placek
2 szklani mąki,
20 dag margaryny,
4 żółtka,
1 szklanka cukru pudru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wierzch:
4 bialka+ 1 szklanka cukru pudru,
dżem lub powidła,
orzechy.
Masa:
2 szklanki mleka,
6 łyżek cukru,
cukier waniliowy,
2 lyzki mąki ziemniaczanej,
1 masło.
Zagnieść ciasto, wyłożyć na dwie prostokątne blachy, posmarować dżemem i na to nałożyć pianę z białek i cukru. posypać obficie orzechami. upiec na złoty kolor.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym., wlać zawiesinę z mąki i części zimnego mleka, ugotować gęsty bydyń. Zimny po trochu dodawaj do utartego masła.
Ułożenie