Pani Walewska

sonja1

Member
Mar 13, 2005
310
0
0
Ciasto:
2 szklani mąki,
20 dag margaryny,
4 żółtka,
1 szklanka cukru pudru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wierzch:
4 bialka+ 1 szklanka cukru pudru,
dżem lub powidła,
orzechy.

Masa:
2 szklanki mleka,
6 łyżek cukru,
cukier waniliowy,
2 lyzki mąki ziemniaczanej,
1 masło.

Zagnieść ciasto, wyłożyć na dwie prostokątne blachy, posmarować dżemem i na to nałożyć pianę z białek i cukru. posypać obficie orzechami. upiec na złoty kolor.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym., wlać zawiesinę z mąki i części zimnego mleka, ugotować gęsty bydyń. Zimny po trochu dodawaj do utartego masła.

Ułożenie :placek -krem-placek