- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Panierowane pieczarki z fetą
1. pieczarki w dowolnej ilości ( ok5 szt na osobę, jeśli są średniej wielkości) myjemy - w kazdym razie ja to robię, kto nie chce, ten nie myje. Teraz okrutna część - wyrywamy im nóżki
.
2. Rozbijamy jajko, do którego dodajemy szczyptę pieprzu cayenne, pół łyżeczki pieprzu ziołowego i słodkiej papryki oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy 1/4 szkl mleka i 3 łyzki maki. Proporcje nie muszą byc scisłe, ma wyjść ciasto o konsystencji naleśnikowego. Dokładnie mieszamy.
3. Pieczarki zanurzamy w cieście po czym obtaczamy w tartej bułce, po czym smażymy na małym ogniu ( na oleju) najpierw dołkiem do dołu.
Jak się zrumienią, przewracamy je na druga strone i do każdego dołka wkładamy po kosteczce fety. Smażymy dalej do zezłocenia drugiej strony. W końcowej fazie można patelnię przykryć pokrywką, co wspomoże delikatne rozpuszczanie fety, jeśli jeszcze tego nie zrobiła.
Smacznego!

1. pieczarki w dowolnej ilości ( ok5 szt na osobę, jeśli są średniej wielkości) myjemy - w kazdym razie ja to robię, kto nie chce, ten nie myje. Teraz okrutna część - wyrywamy im nóżki

2. Rozbijamy jajko, do którego dodajemy szczyptę pieprzu cayenne, pół łyżeczki pieprzu ziołowego i słodkiej papryki oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy 1/4 szkl mleka i 3 łyzki maki. Proporcje nie muszą byc scisłe, ma wyjść ciasto o konsystencji naleśnikowego. Dokładnie mieszamy.
3. Pieczarki zanurzamy w cieście po czym obtaczamy w tartej bułce, po czym smażymy na małym ogniu ( na oleju) najpierw dołkiem do dołu.
Jak się zrumienią, przewracamy je na druga strone i do każdego dołka wkładamy po kosteczce fety. Smażymy dalej do zezłocenia drugiej strony. W końcowej fazie można patelnię przykryć pokrywką, co wspomoże delikatne rozpuszczanie fety, jeśli jeszcze tego nie zrobiła.

Smacznego!