panierowany camembert z żurawiną

rozinka

Member
Cze 20, 2009
18
0
0
może to mało skomplikowany, ale za to bardzo pyszny przepis. potrzebujemy:
1 ser typu camembert - może być np. President, bo nie pęka w czasie smażenia
bułka tarta
1 jajko
konfitura żurawinowa

Ser obtaczamy w jajku i w bułce i smażymy po ok 2 min z każdej strony na patelni na oleju. Podajemy z konfitura żurawinową (albo inną kwaskową, którą lubimy) i ewentualnie z sałatką, jaką lubimy
icon_smile.gif

chryzantema

Member
Kwi 18, 2009
29
0
0
jedna z moich ulubionych przystawek - smażone camemberty
icon_smile.gif
aczkolwiek ostatnio usmażyłam brie, z ciekawości i też był wyśmienity! pieczone czy grillowane też są świetne, nawet bez panierki. niebo w gębie! też najczęściej kupuję Presidenty, bo uważam, że są najciekawsze w smaku.

sionia @ 19 Aug 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1016525Ile ma być oleju na patelni - dużo czy mało?
ja smażę na oliwie z oliwek, daję jej raczej symbolicznie, kilka kropli. ale ja w ogóle symbolicznie używam tłuszczu na patelni
icon_smile.gif

rozinka

Member
Cze 20, 2009
18
0
0
co do oleju, to ja smażę ten ser tak mniej więcej na 3 łyżkach oleju. no i oczywiście cały krążek smażymy - ma być taki jeden kotlecik z tego, tak jak napisałam, dlatego lepiej właśnie wziąć ser, który się nie rozpadnie podczas pieczenia, żeby nie wyciekło to, co najlepsze ze środka
icon_smile.gif

chryzantema

Member
Kwi 18, 2009
29
0
0
koniecznie cały, bo plasterki by się przy smażeniu porozpadały pewnie (aczkolwiek nie próbowałam tak smażyć, więc to tylko moje domysły). Ostatnio spróbowałam panierowanego camemberta z orzechami włoskimi presidenta - palce lizać. orzechy świetnie do żurawiny pasują
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Krążek sera spokojnie można przekroić na pół (jak kajzerkę na kanapki) przy smażeniu nic nie wycieka.

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
o dziekuje dziewczyny za odpowiedz ... tak sobie mysle, ze na niedzielna kolacje bedzie jak znalazl
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy