- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
1. pomarańczami
300 ml kremówki
180 ml mleka
150 g białej czekolady
75 g cukru
2 łyżeczki żelatyny (dałam ciut więcej)
1 łyżka wody
1 wyfiletowana pomarańcza
Galaretka pomarańczowa (zrobiona z nieco mniejszej ilości wody)
Pomarańcze wyfiletować
Włożyć na dno foremek, zalać niewielką ilością galaretki.
Do garnuszka wlać śmietanę, mleko, dodać czekoladę i 2 łyżki cukru.
Podgrzewać aż cukier i czekolada się rozpuszczą, mieszając. NIE doprowadzać do
wrzenia.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, wlać do masy śmietanowo czekoladowej
Wlać do foremek, schłodzić
Podawać z sosem.
SOS / KISIEL: 1 wyfiletowana pomarańcza, ekstrakt waniliowy, Cointreau., odrobina cukru.
Zagotować, przetrzeć przez sitko, zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej
ilości zimnej wody.
2. z kawą
Wariacja na temat
Do masy śmietanowej wsypać łyżeczkę kawy.
Wymieszać , schłodzić itp.
300 ml kremówki
180 ml mleka
150 g białej czekolady
75 g cukru
2 łyżeczki żelatyny (dałam ciut więcej)
1 łyżka wody
1 wyfiletowana pomarańcza
Galaretka pomarańczowa (zrobiona z nieco mniejszej ilości wody)
Pomarańcze wyfiletować
Włożyć na dno foremek, zalać niewielką ilością galaretki.
Do garnuszka wlać śmietanę, mleko, dodać czekoladę i 2 łyżki cukru.
Podgrzewać aż cukier i czekolada się rozpuszczą, mieszając. NIE doprowadzać do
wrzenia.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, wlać do masy śmietanowo czekoladowej
Wlać do foremek, schłodzić
Podawać z sosem.
SOS / KISIEL: 1 wyfiletowana pomarańcza, ekstrakt waniliowy, Cointreau., odrobina cukru.
Zagotować, przetrzeć przez sitko, zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej
ilości zimnej wody.

2. z kawą
Wariacja na temat
Do masy śmietanowej wsypać łyżeczkę kawy.
Wymieszać , schłodzić itp.
