Panna cotta z białą czekoladą

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
1. pomarańczami
300 ml kremówki
180 ml mleka
150 g białej czekolady
75 g cukru
2 łyżeczki żelatyny (dałam ciut więcej)
1 łyżka wody

1 wyfiletowana pomarańcza
Galaretka pomarańczowa (zrobiona z nieco mniejszej ilości wody)

Pomarańcze wyfiletować
Włożyć na dno foremek, zalać niewielką ilością galaretki.
Do garnuszka wlać śmietanę, mleko, dodać czekoladę i 2 łyżki cukru.
Podgrzewać aż cukier i czekolada się rozpuszczą, mieszając. NIE doprowadzać do
wrzenia.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, wlać do masy śmietanowo czekoladowej
Wlać do foremek, schłodzić
Podawać z sosem.


SOS / KISIEL: 1 wyfiletowana pomarańcza, ekstrakt waniliowy, Cointreau., odrobina cukru.
Zagotować, przetrzeć przez sitko, zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej
ilości zimnej wody.
xJbiwqhChFzefqoHaX.jpg


2. z kawą
Wariacja na temat
Do masy śmietanowej wsypać łyżeczkę kawy.
Wymieszać , schłodzić itp.

21OYhtArNxrbLMyiXX.jpg
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Kawowa wisiała na głównej GW
daumen.gif
Popieram ten wybór.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy