Pannetone z maki razowej

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Pannetone z maki razowej

z tej strony
http://confituremaison.blogspot.com/2007/1...ne-complte.html
Przetłumaczyła Elzusia
anbetung.gif

wg mnie to nie ciasto (i właściwie to powinno być może w pieczywie?)a taki chlebek na słodko,mój jest z suszonymi śliwkami i żurawiną
To cytuję,,
Dzien 1
wymieszac w misce:
230gr maki razowej
4gr soli-1/2 lyzeczki
150ml+2 lyzki mleka,albo zwyklego ,albo sojowego,albo ryzowego
110gr rozpuszczonego masla
wyrobic tak,zeby maka dobrze przesiakla woda,zeby uformowac kule-nazywa sie to "soaker"
przykryc dobrze folia i zostawic w temp pokojowej przez 12-24h(jesli chcemy zostawic dluzej ,wstawic do lodowki-mozna przedluzyc do 3 dni,ale w momencie robienia wystawic 2 h wczesniej)
w innej misce :
65gr zakwasu
190gr maki razowej
150ml+2lyzki wody o temp pokojowej
wyrobic ,albo reka,albo przy pomocy drewnianej lyzki-2,3minuty
zakryc folia i zostawic do przefermentowania 4 do 6 godz,zeby ciasto uroslo connajmniej podwojnie.
W tym momencie zaczyn jest gotowy,moze sie to jednak przedluzyc do 8 godz,albo i dluzej.
Mozna wstawic do lodowki,tak jak poprzednio,wystawic 2 godz wczesniej.
Przygotowac owoce:
230gr suszonych owocow(im bardziej owoce sa pachnace tym bardziej bedzie i ciasto-mozna dodac owoce z alkoholem,albo z innymi aromatami)
3/4 szklanki likieru pomaranczowego,albo rumu ,albo brandy,albo soku pomaranczowego
1 i 1/2 lyzeczki zapachu pomaranczowego ,albo cytrynowego
2 lyzeczki zapachu waniliowego
przykryc i zostawic na cala noc
dzien 2
wyjac z lodowki-jesli zostalo w lodowce
1 miska-le soaker
2 miska-le starter(zaczyn)
owoce
170gr maki razowej
5 gr soli
9gr suchych drozdzy
55 cukru bialego,albo ciemnego
2 duze jajka
dodatkowo maka,jesli potrzebna
odcienczyc owoce ,zostawic plyn do ewentualnego dodania do ciasta
podzielic soaker na 12 czesci
rekoma:(mokrymi)
wyrobic soaker z zaczynem z owocami i reszta skladnikow do calkowitego polaczenia sie ich,ciasto bedzie miekkie i lekko klejace,jesli takie nie jest dodac ewentualnie maki,albo syropu z owocow
Wylozyc ciasto na blat ,posypany maka,wyrabiac 3,4 min.odczekac 5 min.
W tym czasie wysmarowac oliwa duza salaterke.
Wyrobic jeszcze 1 min i uformowac kule.Ciasto musi byc elastyczne.
Wlozyc do salaterki,przykryc folia i zostawic na 1 i pol godziny do wyrosniacia,tak,zeby wyrosla jeszcze 1 pol raza.
Przelozyc ciasto na blat wysypany maka,podzielic na tyle czesci ile sie chce(ona mowi,ze robi 1 duzy z 2/3 ciasta i dwa male)Uformowac,przelozyc do foremek ,przykryc i pozostawic do wyrosniecia 60-90min,az podwoja objetosc.
pieczenie:
piekarnik rozgrzac do 205°,wstawic ciasto i zmniejszyc temp.do 165°,po 20 min obrocic ciasto o 180° i piec jeszcze 20min,po tym czasie obrocic jeszcze raz i piec do uzyskania ciemnej skorki,im wieksze ciasto ,tym dluzej sie piecze,moze to byc od 45 do 60 min dluzej.Jesli ma sie termometr temp srodka powinna byc 93°.
Wyjac z piekarnika i zostawic do ostygniecia na siatce na conajmniej 2 godz.
Smacznego.
Jesli ktos czegos nie rozumie to pytac,staralam sie jak moglam."
a tu zdjęcia
100_0408.jpg
a przy krojeniu trochę się kruszy
100_0411.jpg

Załączniki

• 100_0408.jpg
    100_0408.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 1
  • 100_0411.jpg
    100_0411.jpg
    914.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Margot @ 10 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=646498podzielic soaker na 12 czesci
rekoma:(mokrymi)
wyrobic soaker z zaczynem z owocami i reszta skladnikow do calkowitego polaczenia sie ich
Na stronie jest imho jednak inaczej: "Mélanger le soaker, les 12 morceaux de starter et les autres ingrédients a l'exception de la farine en extra, avec les mains humides, pendant 2 minutes jusqu'à ce que tous les ingrédients soient bien incorporés."

Chodzi mi o te nieszczęsne 12 kawałków. W tłumaczeniu to soaker ma być dzielony, a przepis oryginalny mówi o "12 kawałkch levain (starter)" Mylę się?
Btw. Nie wiem skąd sie wzięły te nieszczęsne 12 kawałki. Nagle wyskakują nie wiadomo skąd. A może to chodzi o jakąś konkretną miarę typu cup/spoon?
Frakcjo frankofońska help!

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
hmmm... wg mnie to ta kobitka cos pokrecila gdyz pisze : 'découper le soaker en 12 petits morceaux' --> czyli : pociac 'soaker' na 12 kawalkow, a dwie linijki nizej pisze : 'Mélanger le soaker, les 12 morceaux de starter' --> wymieszac 'soaker' i 12 kawalkow startera
gruebel_2.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
zapytalam ja i wlasnie dostalam odpowiedz : "Bea: Oups! Toutes mes excuses!C'est le starter que l'on divise. Je cours corriger. Merci
icon_smile.gif
"
--> znaczy dzielimy starter
icon_biggrin.gif

Margot, sliczny Ci wyszedl ten panettone! jak zwykle
icon_wink.gif

wink.gif

elzusia

Member
Cze 25, 2007
435
0
0
czyli trzeba zmienic w przepisie,ja zrobilam ten drugi na zakwasie ,na mace pszennej, panntone.JPG powiem tak:smak chleba,a nie ciasta,czuc zakwas,ma dosyc kwaskowaty smak i powiem szczerze mi nie smakowal,ale jesli ktos ma ochote- przetlumacze,mysle,ze ten twoj na razowej jest prawdopodobnie lepszy-wyglada smakowicie

Załączniki

• panntone.JPG
    panntone.JPG
    1.1 MB · Wyświetleń: 1

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Bea ,Elzusia dziękuję za komlement ,ale mój też smakuje tak chlebowo
Chyba jak będę robić to upiekę go w keksówce ,z masłem i powidłami byłoby bardzo pyszne!
Elzusia ja bym reflektowała na to tłumaczenie i upiekę sobie jako słodki chlebek

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
wtrace swoje trzy gorosze: jesli starter lub zaczyn nie jest w formie plynnej, lecz twardego ciasta, a to ten przypadek, to zwyczajowo dzielimy go na kilka kawalkow, zeby latwiej polaczyl sie z reszta skladnikow.
mozna sie przyczepic jedynie do tej 12, bo moim zdaniem nic sie nie stanie jesli go podzielimy na 11 lub 13 kawalkow
icon_wink.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Hm ,ja go dzieliłam ,nie wiem na ile części ,bo bardzo był mięciutki i dobrze się łączył z resztą ciasta
A i druga Panetone zjedliśmy jak chlebek ,krojoną w plastry z masłem i powidłami ,pyszne w tej postaci

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy