- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Pannetone z maki razowej
z tej strony
http://confituremaison.blogspot.com/2007/1...ne-complte.html
Przetłumaczyła Elzusia
wg mnie to nie ciasto (i właściwie to powinno być może w pieczywie?)a taki chlebek na słodko,mój jest z suszonymi śliwkami i żurawiną
To cytuję,,
Dzien 1
wymieszac w misce:
230gr maki razowej
4gr soli-1/2 lyzeczki
150ml+2 lyzki mleka,albo zwyklego ,albo sojowego,albo ryzowego
110gr rozpuszczonego masla
wyrobic tak,zeby maka dobrze przesiakla woda,zeby uformowac kule-nazywa sie to "soaker"
przykryc dobrze folia i zostawic w temp pokojowej przez 12-24h(jesli chcemy zostawic dluzej ,wstawic do lodowki-mozna przedluzyc do 3 dni,ale w momencie robienia wystawic 2 h wczesniej)
w innej misce :
65gr zakwasu
190gr maki razowej
150ml+2lyzki wody o temp pokojowej
wyrobic ,albo reka,albo przy pomocy drewnianej lyzki-2,3minuty
zakryc folia i zostawic do przefermentowania 4 do 6 godz,zeby ciasto uroslo connajmniej podwojnie.
W tym momencie zaczyn jest gotowy,moze sie to jednak przedluzyc do 8 godz,albo i dluzej.
Mozna wstawic do lodowki,tak jak poprzednio,wystawic 2 godz wczesniej.
Przygotowac owoce:
230gr suszonych owocow(im bardziej owoce sa pachnace tym bardziej bedzie i ciasto-mozna dodac owoce z alkoholem,albo z innymi aromatami)
3/4 szklanki likieru pomaranczowego,albo rumu ,albo brandy,albo soku pomaranczowego
1 i 1/2 lyzeczki zapachu pomaranczowego ,albo cytrynowego
2 lyzeczki zapachu waniliowego
przykryc i zostawic na cala noc
dzien 2
wyjac z lodowki-jesli zostalo w lodowce
1 miska-le soaker
2 miska-le starter(zaczyn)
owoce
170gr maki razowej
5 gr soli
9gr suchych drozdzy
55 cukru bialego,albo ciemnego
2 duze jajka
dodatkowo maka,jesli potrzebna
odcienczyc owoce ,zostawic plyn do ewentualnego dodania do ciasta
podzielic soaker na 12 czesci
rekoma
mokrymi)
wyrobic soaker z zaczynem z owocami i reszta skladnikow do calkowitego polaczenia sie ich,ciasto bedzie miekkie i lekko klejace,jesli takie nie jest dodac ewentualnie maki,albo syropu z owocow
Wylozyc ciasto na blat ,posypany maka,wyrabiac 3,4 min.odczekac 5 min.
W tym czasie wysmarowac oliwa duza salaterke.
Wyrobic jeszcze 1 min i uformowac kule.Ciasto musi byc elastyczne.
Wlozyc do salaterki,przykryc folia i zostawic na 1 i pol godziny do wyrosniacia,tak,zeby wyrosla jeszcze 1 pol raza.
Przelozyc ciasto na blat wysypany maka,podzielic na tyle czesci ile sie chce(ona mowi,ze robi 1 duzy z 2/3 ciasta i dwa male)Uformowac,przelozyc do foremek ,przykryc i pozostawic do wyrosniecia 60-90min,az podwoja objetosc.
pieczenie:
piekarnik rozgrzac do 205°,wstawic ciasto i zmniejszyc temp.do 165°,po 20 min obrocic ciasto o 180° i piec jeszcze 20min,po tym czasie obrocic jeszcze raz i piec do uzyskania ciemnej skorki,im wieksze ciasto ,tym dluzej sie piecze,moze to byc od 45 do 60 min dluzej.Jesli ma sie termometr temp srodka powinna byc 93°.
Wyjac z piekarnika i zostawic do ostygniecia na siatce na conajmniej 2 godz.
Smacznego.
Jesli ktos czegos nie rozumie to pytac,staralam sie jak moglam."
a tu zdjęcia
a przy krojeniu trochę się kruszy

z tej strony
http://confituremaison.blogspot.com/2007/1...ne-complte.html
Przetłumaczyła Elzusia

wg mnie to nie ciasto (i właściwie to powinno być może w pieczywie?)a taki chlebek na słodko,mój jest z suszonymi śliwkami i żurawiną
To cytuję,,
Dzien 1
wymieszac w misce:
230gr maki razowej
4gr soli-1/2 lyzeczki
150ml+2 lyzki mleka,albo zwyklego ,albo sojowego,albo ryzowego
110gr rozpuszczonego masla
wyrobic tak,zeby maka dobrze przesiakla woda,zeby uformowac kule-nazywa sie to "soaker"
przykryc dobrze folia i zostawic w temp pokojowej przez 12-24h(jesli chcemy zostawic dluzej ,wstawic do lodowki-mozna przedluzyc do 3 dni,ale w momencie robienia wystawic 2 h wczesniej)
w innej misce :
65gr zakwasu
190gr maki razowej
150ml+2lyzki wody o temp pokojowej
wyrobic ,albo reka,albo przy pomocy drewnianej lyzki-2,3minuty
zakryc folia i zostawic do przefermentowania 4 do 6 godz,zeby ciasto uroslo connajmniej podwojnie.
W tym momencie zaczyn jest gotowy,moze sie to jednak przedluzyc do 8 godz,albo i dluzej.
Mozna wstawic do lodowki,tak jak poprzednio,wystawic 2 godz wczesniej.
Przygotowac owoce:
230gr suszonych owocow(im bardziej owoce sa pachnace tym bardziej bedzie i ciasto-mozna dodac owoce z alkoholem,albo z innymi aromatami)
3/4 szklanki likieru pomaranczowego,albo rumu ,albo brandy,albo soku pomaranczowego
1 i 1/2 lyzeczki zapachu pomaranczowego ,albo cytrynowego
2 lyzeczki zapachu waniliowego
przykryc i zostawic na cala noc
dzien 2
wyjac z lodowki-jesli zostalo w lodowce
1 miska-le soaker
2 miska-le starter(zaczyn)
owoce
170gr maki razowej
5 gr soli
9gr suchych drozdzy
55 cukru bialego,albo ciemnego
2 duze jajka
dodatkowo maka,jesli potrzebna
odcienczyc owoce ,zostawic plyn do ewentualnego dodania do ciasta
podzielic soaker na 12 czesci
rekoma
wyrobic soaker z zaczynem z owocami i reszta skladnikow do calkowitego polaczenia sie ich,ciasto bedzie miekkie i lekko klejace,jesli takie nie jest dodac ewentualnie maki,albo syropu z owocow
Wylozyc ciasto na blat ,posypany maka,wyrabiac 3,4 min.odczekac 5 min.
W tym czasie wysmarowac oliwa duza salaterke.
Wyrobic jeszcze 1 min i uformowac kule.Ciasto musi byc elastyczne.
Wlozyc do salaterki,przykryc folia i zostawic na 1 i pol godziny do wyrosniacia,tak,zeby wyrosla jeszcze 1 pol raza.
Przelozyc ciasto na blat wysypany maka,podzielic na tyle czesci ile sie chce(ona mowi,ze robi 1 duzy z 2/3 ciasta i dwa male)Uformowac,przelozyc do foremek ,przykryc i pozostawic do wyrosniecia 60-90min,az podwoja objetosc.
pieczenie:
piekarnik rozgrzac do 205°,wstawic ciasto i zmniejszyc temp.do 165°,po 20 min obrocic ciasto o 180° i piec jeszcze 20min,po tym czasie obrocic jeszcze raz i piec do uzyskania ciemnej skorki,im wieksze ciasto ,tym dluzej sie piecze,moze to byc od 45 do 60 min dluzej.Jesli ma sie termometr temp srodka powinna byc 93°.
Wyjac z piekarnika i zostawic do ostygniecia na siatce na conajmniej 2 godz.
Smacznego.
Jesli ktos czegos nie rozumie to pytac,staralam sie jak moglam."
a tu zdjęcia

a przy krojeniu trochę się kruszy

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: