- Sty 3, 2009
- 27,955
- 2,297
- 113
Przepis pochodzi z książki Nigelli "Lato w kuchni przez okrągły rok". Przeszukałam forum i wydaje mi się, że nikt go przede mną nie wpisał. Warto zrobić, bo to pyszne połączenie smaków.
Na 4 porcje:
15 g masła
1 łyżka oliwy
750 g cukinii
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz
2-3 łyżki wina marsala
50 g sułtanek
25 g orzeszków piniowych
250 g pappardelle
2 łyżki świeżo startego parmezanu
mały pęczek posiekanej natki
Cukinię pokroić w bardzo cienki plasterki ( staram się żeby miały około 1 mm grubości). W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą, wrzucić cukinię, czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez około 45 minut, często mieszając. Cukinie są już gotowe gdy są już nieźle rozlazłe, ale nadal zachowują resztki kształtu i koloru.
W czasie. gdy cukinia się dusi, podgrzać wino, wrzucić do niego sułtanki i moczyć je przez 15 minut (lub dłużej). Razem z winem dodać je do gotowej cukinii, całość doprawić do smaku.
Orzeszki uprażyć na suchej patelni.
Makaron ugotować, połączyć z sosem cukiniowym, wymieszać, posypać orzeszkami, parmezanem i natką (część natki zostawić do dekoracji). Delikatnie wymieszać. Nakładać na talerze, posypać resztką natki.
Moje uwagi:
Często używam porto zamiast marsali. Nie patrzę na rodzaj rodzynek, wrzucam co mam. Najczęściej robię jedną porcję, z jednej cukinii (takiej do 20 cm) i duszenie zajmuje mi mniej czasu. Orzeszki można sobie od biedy odpuścić.
Na 4 porcje:
15 g masła
1 łyżka oliwy
750 g cukinii
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz
2-3 łyżki wina marsala
50 g sułtanek
25 g orzeszków piniowych
250 g pappardelle
2 łyżki świeżo startego parmezanu
mały pęczek posiekanej natki
Cukinię pokroić w bardzo cienki plasterki ( staram się żeby miały około 1 mm grubości). W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą, wrzucić cukinię, czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez około 45 minut, często mieszając. Cukinie są już gotowe gdy są już nieźle rozlazłe, ale nadal zachowują resztki kształtu i koloru.
W czasie. gdy cukinia się dusi, podgrzać wino, wrzucić do niego sułtanki i moczyć je przez 15 minut (lub dłużej). Razem z winem dodać je do gotowej cukinii, całość doprawić do smaku.
Orzeszki uprażyć na suchej patelni.
Makaron ugotować, połączyć z sosem cukiniowym, wymieszać, posypać orzeszkami, parmezanem i natką (część natki zostawić do dekoracji). Delikatnie wymieszać. Nakładać na talerze, posypać resztką natki.
Moje uwagi:
Często używam porto zamiast marsali. Nie patrzę na rodzaj rodzynek, wrzucam co mam. Najczęściej robię jedną porcję, z jednej cukinii (takiej do 20 cm) i duszenie zajmuje mi mniej czasu. Orzeszki można sobie od biedy odpuścić.
Ostatnia edycja: