- Sty 3, 2009
- 27,952
- 2,296
- 113
Na 4 porcje:
360 g makaronu (u mnie pappardelle, w oryginale fettuccine)
2 pęczki zielonych szparagów
1 cebula pokrojona w kostkę
150 g wędzonego łososia
1/3 szklanki białego wina
1 szklanka śmietany 16-18% (w oryginale kremówka)
3 łyzki masła
koperek, natka pietruszki
sól, pieprz
Szparagi obrać (jak ładne, to nie obieram), odciąć końcówki , ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.
Makaron ugotować al dente.
Na maśle na patelni zeszklić cebulkę, dodać wino, odparować, aż masa będzie gęsta.
Wlać śmietanę, chwilę pogotować.
Dodać koperek, natkę, przyprawy oraz pokrojonego w paseczki łososia.
Kiedy makaron już dochodzi, dodać do sosu szparagi.
Odcedzony makaron wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać.
Ja jeszcze po wierzchu posypuję koperkiem.
Przepis Agnieszki Kręglickiej z Wysokich Obcasów
360 g makaronu (u mnie pappardelle, w oryginale fettuccine)
2 pęczki zielonych szparagów
1 cebula pokrojona w kostkę
150 g wędzonego łososia
1/3 szklanki białego wina
1 szklanka śmietany 16-18% (w oryginale kremówka)
3 łyzki masła
koperek, natka pietruszki
sól, pieprz
Szparagi obrać (jak ładne, to nie obieram), odciąć końcówki , ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.
Makaron ugotować al dente.
Na maśle na patelni zeszklić cebulkę, dodać wino, odparować, aż masa będzie gęsta.
Wlać śmietanę, chwilę pogotować.
Dodać koperek, natkę, przyprawy oraz pokrojonego w paseczki łososia.
Kiedy makaron już dochodzi, dodać do sosu szparagi.
Odcedzony makaron wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać.
Ja jeszcze po wierzchu posypuję koperkiem.

Przepis Agnieszki Kręglickiej z Wysokich Obcasów