Papryka po chorwacku.

Eweralda

Well-known member
Maj 14, 2022
1,130
1,687
113
Przepis z YouTube Kasia in the garden.

Ok 1,5 kg czerwonej papryki

Zalewa:
1 szklanka octu 10%
Jeśli inny ocet podwoić ilość
1 szklanka wody
2 czubate łyżki cukru
1łyżka soli
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
10 szt ziela angielskiego
5 szt liścia laurowego

Ponadto:

1/2 szklanki oleju
1 słoiczek musztardy

Paprykę oczyścić,pokroić w paski.
W garnku zagotować zalewę,dodać paprykę i gotować przez 5 minut od momentu zagotowania.
Paprykę odcedzić,lekko ostudzić.
Wymieszać z olejem i musztardą.
Nakładać do słoików (proporcja na ok.4 szt 330 ml),starając się aby w każdym wylądował 1 liść i 2 szt ziela.
Zakręcić i pasteryzować 3 min.
Odwrócić do góry dnem.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,570
7,572
113
Fajny pomysł. Ja paprykę upiekę, pozbawię skórki i zamarynuję zgodnie z przepisem.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,570
7,572
113
Eweraldo, dobrze zrozumiałam, że paprykę wyjmuje się z zalewy i tej zalewy nie dodaje się już do oleju i musztardy?
EDIT:
Odszukałam przepis na YT i już wszystko wiem. Chyba jednak trzeba będzie robić ze skórką, żeby była chrupiąca...
Przy okazji przypomniałam sobie, dlaczego nie korzystam z YT. Przerywało mi oglądanie niezbyt długiego filmiku 6 czy 7 razy; można cholery dostać. :evil:

• Like
Reakcje: Eweralda

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,570
7,572
113
Zrobiłam. Paprykę ważyłam po oczyszczeniu, wyszło mi cztery słoiczki " szklankowe ".
Pasteryzowałam 4 minuty. Zapowiada się pysznie.

Eweralda

Well-known member
Maj 14, 2022
1,130
1,687
113
Eweraldo, dobrze zrozumiałam, że paprykę wyjmuje się z zalewy i tej zalewy nie dodaje się już do oleju i musztardy?
EDIT:
Odszukałam przepis na YT i już wszystko wiem. Chyba jednak trzeba będzie robić ze skórką, żeby była chrupiąca...
Przy okazji przypomniałam sobie, dlaczego nie korzystam z YT. Przerywało mi oglądanie niezbyt długiego filmiku 6 czy 7 razy; można cholery dostać. :evil:
To już wszystko Wiesz 🙂

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,570
7,572
113
Teraz czekam z degustacją, aż się przegryzie. :)
Ale niewykluczone, że jutro pojadę do Carrefoura po nową porcję papryki, bo cztery słoiczki to trochę za mało na całą zimę. Kupiłam tam dziś bardzo ładną, grubą i mięsistą. Może jutro jeszcze będzie.

A musztarda wszystkojednojaka?
Na filmie było widać, że pani używa musztardy Kamis. Sprawdziłam, że w słoiczku jest 185 g i dałam tyle samo, po połowie ostrej i łagodnej.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy