Do założenia tego wątku zainspirowała mnie Buka swoim wpisem w innym paprykowym przepisie.
Ja co roku przetwarzam sporo papryki, bo blisko mam "zagłębie paprykowe". Jedną z nich to właśnie papryka w soku własnym.
Robię tak: myję, dzielę na ćwiartki, wyjmuję środek i wrzucam do gara z grubym dnem (uzywam Zeptera). Garnek przykrywam szczelną pokrywką i podłączam gaz na najmniejszym palniku i najbardziej na minimum przykręconym. Papryka się paruje, puszcza właśnie sporo soku. Gar wyłaczam, studzę papryke na tyle, by można było ją swobodnie obrać ze skórek. Ponownie podgrzewam, trochę solę i gorącą wkładam do gorących słoików, zalewam wytworzonym sokiem. Koniec. Świetna na zupę krem paprykowy, zupę po węgiersku, do sosów... tu już stawiam na waszą inwencję.
Trochę z tym zabawy, ale nie lubimy w zimowym leczo czy zupie jak latają nam skórki. Bardzo smieję się duchu, gdy zima gościom robię coś z dodatkiem tej papryki. Słyszę, że niepotrzebnie się kosztowałam, bo papryka zima taka droga a ja im na to, ze dla takich gości to na koszty nie patrzę.
	
		
			
		
		
	
			
			Ja co roku przetwarzam sporo papryki, bo blisko mam "zagłębie paprykowe". Jedną z nich to właśnie papryka w soku własnym.
Robię tak: myję, dzielę na ćwiartki, wyjmuję środek i wrzucam do gara z grubym dnem (uzywam Zeptera). Garnek przykrywam szczelną pokrywką i podłączam gaz na najmniejszym palniku i najbardziej na minimum przykręconym. Papryka się paruje, puszcza właśnie sporo soku. Gar wyłaczam, studzę papryke na tyle, by można było ją swobodnie obrać ze skórek. Ponownie podgrzewam, trochę solę i gorącą wkładam do gorących słoików, zalewam wytworzonym sokiem. Koniec. Świetna na zupę krem paprykowy, zupę po węgiersku, do sosów... tu już stawiam na waszą inwencję.
Trochę z tym zabawy, ale nie lubimy w zimowym leczo czy zupie jak latają nam skórki. Bardzo smieję się duchu, gdy zima gościom robię coś z dodatkiem tej papryki. Słyszę, że niepotrzebnie się kosztowałam, bo papryka zima taka droga a ja im na to, ze dla takich gości to na koszty nie patrzę.
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: 
			
		
	
										
										
											
	
		
			
		
		
	
	
	
		
			
		
		
	
										
									
								 
				
		 
 
		 
	 
	 
	 
	 
	 
 
		