Przepis jak to zewykle u mnnie wynaleziony w "Smakach i aromatach". ponieważ mośnha jeszcze dfosdtasć wsystkie produkty, skończyłam go właśnie robić i starając się zostawić jak najwięcej na jutrzejszy proszony o0biad, nocą wpisujuę te moje kulinarne wyczyny. Spać mi się nie chce, więc najpewniej w ciągu dfnia wypiję morze kawy. Ale do rzeczy.Potrzebujemy:
- 1 niedużego kurczaka lub, jak kto woli, same udka, ja wzięłamj 6 ich górnych części
- 2 średnie cebule, posiekane
- 1 czerwoną i 1 zieloną paprykię
- 1 płaską łyżeczkę słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczxki do kawy ostrej mielonej papryki
- 2 duże pomidory (proponuję 40 dkg puszkę pomidorów bez skórki - mniej wodniste)
- 2 łyżki dobrej margaryny (ja biorę masło, jak do smażenia, mieszam z olejem)
-- 1 szklankia śmietany (biorę od 22 % w górę)
- sól i pieprz
Sprawionego i umytego kurczaka kroimy na 8 części. Jeśli mamy w kawałkach, ta część pracy odpada. W dużym rondlu rozgrzewamy margtarynhę (ja masło z olejem). Wkładamy pokrojone w plastry cebule i smaży6my, aż się lekko przyrumienią. Posypujemy słodką i ostrą zmieloną papryką. Wkładamy kawałki kurczaka i obsmażamy ze wszystlkich stron. Wlewamy 2 łyżki wody i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Ja udka duszę 30 minut.
Kroimy w paski zieloną i czerwoną paprykę, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Zdajmujemy skórkę z pomidorów (po uporzednim sparzeniu przez chweileczkę wrzątkiem) i kroimy je w ćwiartki. Wkładamy warzywa do rondla z kurczakiem. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu łyżką gorącej wody. Należy pamiętać, że kurczę powinno się dusić w "krokim" sosie, a nie gotować.
edit:
Gdy mięso jest już miękkie (spróbować widelcem), wlać osoloną i przyprawioną pieprzem śmietanę. Trzymamy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Ja proponuję jeszcze raz cały czas sprawdzać miękkość mięsa.
edit: podaję go na przykład z kluseczkami, albo ziemniakami pod różnymi postaciami. Przepisy na ziemniaki zamieszczę póżniejj.
- 1 niedużego kurczaka lub, jak kto woli, same udka, ja wzięłamj 6 ich górnych części
- 2 średnie cebule, posiekane
- 1 czerwoną i 1 zieloną paprykię
- 1 płaską łyżeczkę słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczxki do kawy ostrej mielonej papryki
- 2 duże pomidory (proponuję 40 dkg puszkę pomidorów bez skórki - mniej wodniste)
- 2 łyżki dobrej margaryny (ja biorę masło, jak do smażenia, mieszam z olejem)
-- 1 szklankia śmietany (biorę od 22 % w górę)
- sól i pieprz
Sprawionego i umytego kurczaka kroimy na 8 części. Jeśli mamy w kawałkach, ta część pracy odpada. W dużym rondlu rozgrzewamy margtarynhę (ja masło z olejem). Wkładamy pokrojone w plastry cebule i smaży6my, aż się lekko przyrumienią. Posypujemy słodką i ostrą zmieloną papryką. Wkładamy kawałki kurczaka i obsmażamy ze wszystlkich stron. Wlewamy 2 łyżki wody i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Ja udka duszę 30 minut.
Kroimy w paski zieloną i czerwoną paprykę, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Zdajmujemy skórkę z pomidorów (po uporzednim sparzeniu przez chweileczkę wrzątkiem) i kroimy je w ćwiartki. Wkładamy warzywa do rondla z kurczakiem. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu łyżką gorącej wody. Należy pamiętać, że kurczę powinno się dusić w "krokim" sosie, a nie gotować.
edit:
Gdy mięso jest już miękkie (spróbować widelcem), wlać osoloną i przyprawioną pieprzem śmietanę. Trzymamy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Ja proponuję jeszcze raz cały czas sprawdzać miękkość mięsa.
edit: podaję go na przykład z kluseczkami, albo ziemniakami pod różnymi postaciami. Przepisy na ziemniaki zamieszczę póżniejj.
Ostatnią edycję dokonał moderator: