500g szynki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli zmiekczającej mięso
1/2 łyżeczki papryki chili
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżka oleju
500g papryki czerwonej
2 duże cebule
3 łyżki oleju
2 szklanki wody
pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę a następniue rozetrzeć go z przyprawami, dodać olej i mięso pokrojone w dość wąskie paski, wszystko razem dokładnie wymieszac i wstawić do lodówki na 5- 6 godzin.
Paprykę oczyścić i pokroić w paski, cebulę pokroić w półkrążki. Poddusić wymieszaną papryke z cebulą na oleju przez około 10 minut, stale mieszając, podlac 2 szklankami wody i dusić. Mięso podsmażyć na osobnej patelni, a następnie dodac do papryki dusić wszystko razem przez około 25- 30 minut, tak żeby woda odparowała. Doprawić pieprzem, można dosolic jeszcze ktoś będzie uważał, że jest za mało słone.
Taką potrawke można podać z kopytkami, ziemniakami lub ryżem ugotowanym z łyżką koncentratu pomidorowego.
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli zmiekczającej mięso
1/2 łyżeczki papryki chili
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżka oleju
500g papryki czerwonej
2 duże cebule
3 łyżki oleju
2 szklanki wody
pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę a następniue rozetrzeć go z przyprawami, dodać olej i mięso pokrojone w dość wąskie paski, wszystko razem dokładnie wymieszac i wstawić do lodówki na 5- 6 godzin.
Paprykę oczyścić i pokroić w paski, cebulę pokroić w półkrążki. Poddusić wymieszaną papryke z cebulą na oleju przez około 10 minut, stale mieszając, podlac 2 szklankami wody i dusić. Mięso podsmażyć na osobnej patelni, a następnie dodac do papryki dusić wszystko razem przez około 25- 30 minut, tak żeby woda odparowała. Doprawić pieprzem, można dosolic jeszcze ktoś będzie uważał, że jest za mało słone.
Taką potrawke można podać z kopytkami, ziemniakami lub ryżem ugotowanym z łyżką koncentratu pomidorowego.
