- Sty 2, 2008
- 13,195
- 7,900
- 113
Przepis z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia węgierska".
W książce zapomnieli napisać kiedy wrzucić kapustę i surową paprykę, więc zrobiłam po swojemu. Podaję z moimi zmianami.
Składniki (dla 4 osób):
1 czerwona papryka - pokrojona w wąskie paski
250 g białej kapusty - pokrojonej w wąskie paski
1 cebula - drobno posiekana
2 ząbki czosnku - drobno posiekane
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka kminku (dałam mielony, ale mniej, może 1/3 łyżeczki)
800 ml wywaru warzywnego (z lenistwa dałam z kostki
)
2 łyżeczki przecieru pomidorowego (nie miałam, dałam koncentrat)
sól
świeżo mielony pieprz
400 g filetu z łososia
1 łyżka soku z cytryny
100 g kwaśnej śmietany
3-4 łyżki pokrojonego szczypioru
Masło rozpuścić w garnku, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Posypać mieloną papryką, zamieszać i poddusić. Dodać kminek, zalać wywarem, dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Zagotować, wrzucić kapustę i surową paprykę, gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (ok. 10 minut).
Fileta z łososia pokroić w kostki o boku 1 cm, pokropić sokiem z cytryny (posypałam dodatkowo solą i pieprzem i zostawiłam na 10 minut, żeby się przegryzło).
Kwaśną śmietanę rozmieszać z ok. 100 ml gorącej zupy, wlać do pozostałej w garnku i zamieszać. Kostki łososia włożyć do gorącej zupy i zostawić na 2 minuty, nie gotować (zostawiłam na trochę dłużej, sprawdzając czy ryba nie jest w środku surowa).
W książce zapomnieli napisać kiedy wrzucić kapustę i surową paprykę, więc zrobiłam po swojemu. Podaję z moimi zmianami.
Składniki (dla 4 osób):
1 czerwona papryka - pokrojona w wąskie paski
250 g białej kapusty - pokrojonej w wąskie paski
1 cebula - drobno posiekana
2 ząbki czosnku - drobno posiekane
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka kminku (dałam mielony, ale mniej, może 1/3 łyżeczki)
800 ml wywaru warzywnego (z lenistwa dałam z kostki

2 łyżeczki przecieru pomidorowego (nie miałam, dałam koncentrat)
sól
świeżo mielony pieprz
400 g filetu z łososia
1 łyżka soku z cytryny
100 g kwaśnej śmietany
3-4 łyżki pokrojonego szczypioru
Masło rozpuścić w garnku, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Posypać mieloną papryką, zamieszać i poddusić. Dodać kminek, zalać wywarem, dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Zagotować, wrzucić kapustę i surową paprykę, gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (ok. 10 minut).
Fileta z łososia pokroić w kostki o boku 1 cm, pokropić sokiem z cytryny (posypałam dodatkowo solą i pieprzem i zostawiłam na 10 minut, żeby się przegryzło).
Kwaśną śmietanę rozmieszać z ok. 100 ml gorącej zupy, wlać do pozostałej w garnku i zamieszać. Kostki łososia włożyć do gorącej zupy i zostawić na 2 minuty, nie gotować (zostawiłam na trochę dłużej, sprawdzając czy ryba nie jest w środku surowa).
