- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
1 duża czerwona papryka
1 cebula
2 średnie pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
makaron spaghetti (porcja dla 2 osób)
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, oczyszczamy ją, po czym kroimy w długie wąskie paski. Paski kroimy na trzy części. Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek po czym również kroimy w paseczki, które przekrawamy na pół (mają być takiej długości jak paseczki papryki). Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Ząbki czosnku kroimy na 3-4 kawałki.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę. Podsmażamy do momentu aż papryka będzie miękka, po czym dodajemy pomidory. Podsmażamy ok. 3 minut, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelnię wrzucamy odsączony makaron, dokładnie mieszamy.

1 cebula
2 średnie pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
makaron spaghetti (porcja dla 2 osób)
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, oczyszczamy ją, po czym kroimy w długie wąskie paski. Paski kroimy na trzy części. Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek po czym również kroimy w paseczki, które przekrawamy na pół (mają być takiej długości jak paseczki papryki). Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Ząbki czosnku kroimy na 3-4 kawałki.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę. Podsmażamy do momentu aż papryka będzie miękka, po czym dodajemy pomidory. Podsmażamy ok. 3 minut, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelnię wrzucamy odsączony makaron, dokładnie mieszamy.
