Papugowe Ciasto

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,193
13
38
A na co to wygląda

:roll: Nigdy bym czegoś takiego do ust nie wzięła...to nie wygląda jak jedzenie.
sha :handclaps: no i jak dla mnie nie wyglada jak ciasto tylko jak zlepek z plasteliny :oops:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja moge mowic za siebie - i ja sie zgodziłam ze jak z plasteliny.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,193
13
38
Barwniki spożywcze do jaj - te akurat które mam w domu mają oznaczenia :
E 104
E 122
E 124
E 132
Każdy z nich stosuje się do barwienia produktów spożywczych. Dokładniejsze info na stronie :
http://www.kolory.com/

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,541
25
38
:shock: oj ja tam sciskaniem reki nikogo nie chcialam krytykowac, bron Boze autorke tego tematu
ani tez nikogo nie zniechecic do nierobienia tego ciast, bo kazdy robi to co mu sie podoba

tylko wyrazilam moja opinie o wygladzie ciasta

Cinka :knuddel1:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,504
3
0
A mnie się podoba to ciacho :lol: jest szalllone, ja bym zrobiła całe krwisto czerwone, a co! :lol:
I teściową bym poczętowała i jadłabym z wielkim apetytem :lol:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,541
25
38
krwisto czerwone :rofl:

i powiedzialabys tesciowej, ze jak natnie to krew wyplynie,

ciasto ala stek english :fiesgrins:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,504
3
0

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
T
Nie lubię przesady... Jak w przedszkolu na imprezie rodzinnej kiedyś widziałam jak wszystkie dzieci piły napoje owocwe - takie te z butelek plastikowych - a jednej dziewczynce mamusia zabroniła - bo ona jej takiej chemii nie daje... Boże żebyście widziały jaką minkę miała ta dziewczynka - jak zbity psiak :( Poza tym nie miała nic innego do picia!
Myślałam że mnie trafi..., przecież jakby się raz dziecię napiło to nic wielkiego by się nie stało, a nie czułaby się jak wyrzutek jakiś.
Ja się wcale nie dziwię że jest coraz więcej alergików.
Cinka, a ja sie wlasnie dziwie wiekszosci rodzicow, ze tak beztrosko pozwalaja dzieciom pic te ohydne kolorowe napoje. Wszelkie napojopodobne rzeczy nie sa przez nas kupowane i dzieci to wiedza, jesli ktos gdzies czestuje, to nie robie scen i pija, ale sami wiedza, ze to jest niezdrowe i psuja sie zeby oraz apetyt
icon_biggrin.gif
Ja tak musze robic, bo moj mlodszy jest straszliwie slodyczolubny i uwielbial wszystkie te najbardziej chemiczne i slodkie napoje. Jedynie Kubusia Playa kupujemy, ale to nie codziennie. Moim nie jest zal, bo juz rozumieja, ze sa rzeczy zdrowe i niezdrowe, za to w zamian maja cos zdrowego, co lubia i nie czuja sie jak wyrzutki
icon_wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,193
13
38
:shock: oj ja tam sciskaniem reki nikogo nie chcialam krytykowac, bron Boze autorke tego tematu
ani tez nikogo nie zniechecic do nierobienia tego ciast, bo kazdy robi to co mu sie podoba
Ehhh... no ja to jakoś inaczej właśnie debrałam :roll:

CYTATtylko wyrazilam moja opinie o wygladzie ciasta
tylko że właśnie opinia była negatywna i to z tak prozaicznego powodu jak kolor, bo poza kolorem nic dziwnego w tym cieście nie ma - babka jak babka. Ja szanuję rzeczową krytykę, ale tu byłaby na miejscu po upieczeniu i spróbowaniu ciasta...
Może nie powinnam się wtrącać - ale strasznie nie lubię jak dochodzi do sytuacji w której komuś może być przykro, (mi by było) zwłaszcza jak sobie na to nie zasłużył. Każdy z nas chyba ma jakieś tam własne stresy w realu - po co dokładać w necie?
CYTATCinka :knuddel1:
:handclaps: i sory ale mam takie "zboczenie" - nałogwo wczuwam się w położenie innych :dump: i kiedyś mnie to dobije :mrgreen: na bank

ela2225

Member
Sty 28, 2006
5,997
9
38
Tak się zastanawiam moze usunąć poprostu ten przepis i po sprawie.
Bo widzę ze rozwijać się zaczyna dyskusja na temat zdrowego żywienia.
Wrzuciłam ten przepis ot tak bo rzucił mi się w oczy.
Nie o to mi chodziło i nikt jak nie chce nie musi go piec przecież ot tak miało oko pocieszyć.

Cinka dziękuję za to co napisałaś.
Ja też uważam ze mam dość ciężko w życiu żeby sobie dokładać .
A to głupie ciasto nie jest tego warte.

Więc jak usunąć ?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,193
13
38
Syso - no właśnie - jak na początku napisałam - nie lubię przesady - w niczym. Nie lubię popadania ze skrajności w skrajność. :roll:
Ja też jestem za tym żeby jeść i pić zdrowo - też wolę kupić kubusia czy naturalny owocowy sok w kartonie czy szkle zamiast taniego napoju w plastiku. Jednak czasem odpuszczam z baaardzo przeróżnych powodów. I skoro dzieci jedzą galaretki, lizaki, kisiele itp nie widzę powodu dla którego nie miałabym zrobić takiego ciasta chocby z ciekawści, choćby dla niezwykłego wyglądu. Nie będę nim przecież karmiła nas wszystkich 3 x dziennie i 7 dni w tygodniu. To moje zdanie i moje podejście. A każdy zrobi po swojemu ;) :mrgreen:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,607
0
0
wyciac te cala dyskusje
zamiast barwnikow proponuje kakao kisiel czerwony, zolty i tyle

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,193
13
38
Elu - kilku osobom ciasto bardzo się spodobało - mi również, więc sądzę że powinno zostać. Może ktoś zechce kolorystycznie urozmaicić swoje wypieki ;) <!--emoid:knuddel1:--><!--endemo-->

Usuń dyskusję jak mówi Hiena i <!--emoid:cheers:--><!--endemo--> <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo-->

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,607
0
0
Usunac moze kamila albo Iguana
napisac wystarczy do nich pw one przeniosa do nieba

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Jasne wyciac dyskusje i na misz maszu zalozyc watek o barwnikach i E cos tam w jedzeniu, a ciasto jest jak najbardziej warte sprobowania z lub bez barwnikow i na pewno jest dobre, czesto robie cos podobnego i sie to Trójniak nazywa u mnie
icon_biggrin.gif

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
nic nie usuwac, mi ciasto kojarzy się z plastelina i wole powiedzmy bardziej naturale, ale moja Monisia by pozarła w całości więc napewno przyda sie na kinder ball niejednej osobie.
Nie miałam zamiaru krytykowac przepisu raczej podeszłam z humorem a jak sie kojarzy no cóż....

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,692
6
0
mialam kiedys wykaz wszystkich E-costam. Nie ze strony producenta, ale z PIS-u. Wlos sie jezy. Kto i po co to w ogole wymyslil?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy