- Lut 25, 2007
- 671
- 0
- 0
"Są to najgrubsze z indyjskich packów. Można je wykonać z mąki zwykłej lub razowej o niewielkiej zawartości glutenu.
225 g mąki zwykłej, żytniej lub razowej
150 ml. letniej wody
masło ghee (masło sklarowane)
Mąkę przesiać do miski i wykonać w niej dołek. Stopniowo dodając wodę , wymieszać składniki na miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej wody porcjami po 1 łyżce. Ciasto wyrabiac na opruszonej mąka stolnicy przez 8 min., az będzie miekkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, przełozyć do nasmarowanej tłuszczem miski , przykryć wilgotna ściereczką i odstawić na 30 min.
Podzielić ciasto na 6 równych części i utoczyć z nich kulki. Kulki rozwałkować, formując krążki o średnicy 18 cm.
Na każdym krążku rozsmarować ok. 1/2 łyżeczki masła ghee.Złożyc boki ciasta , nadając mu kształt kwadratu. Oprószyć mąką i rozwałkowac w kwadrat o boku długości 18 cm.
Placek wrzucić na mocno rozgrzana patelnię.Posmarowac stopionym masłem ghee i smażyć do pojawienia sie brązowych plam.Odwrócić, posmarować masłem druga stronę i smażyć na złotobrązowo, dopóki placek nie zacznie sie unosić.
Jeść na gorąco , rozrywając placek palcami."
"Techniki gotowania" J. Wright , E. Treuille
Od siebie dodałam do ciasta łyżeczkę soli. Smażyłam też troszkę inaczej : kładłam placek na patelnię , smarowałam masłem i szybko odwracałam na " namaśłoną" stronę. Potem smarowałam drugą stronę i odwracałam.
Placki w smaku , trochę przypominają chleb smażony na maśle , na patelni. Pyszne na gorąco , jak przestygną , robią sie lekko gumowe i bardzo mocno czuć smak masła.
UWAGA !!!
Koniecznie ubrać fartuszek , bo przy wałkowaniu kwadratów masło strasznie pryska.
Tak składamy posmarowany ghee placek :
Efekt końcowy - rozwarstwiające się placki o maślanym smaku :
[
225 g mąki zwykłej, żytniej lub razowej
150 ml. letniej wody
masło ghee (masło sklarowane)
Mąkę przesiać do miski i wykonać w niej dołek. Stopniowo dodając wodę , wymieszać składniki na miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej wody porcjami po 1 łyżce. Ciasto wyrabiac na opruszonej mąka stolnicy przez 8 min., az będzie miekkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, przełozyć do nasmarowanej tłuszczem miski , przykryć wilgotna ściereczką i odstawić na 30 min.
Podzielić ciasto na 6 równych części i utoczyć z nich kulki. Kulki rozwałkować, formując krążki o średnicy 18 cm.
Na każdym krążku rozsmarować ok. 1/2 łyżeczki masła ghee.Złożyc boki ciasta , nadając mu kształt kwadratu. Oprószyć mąką i rozwałkowac w kwadrat o boku długości 18 cm.
Placek wrzucić na mocno rozgrzana patelnię.Posmarowac stopionym masłem ghee i smażyć do pojawienia sie brązowych plam.Odwrócić, posmarować masłem druga stronę i smażyć na złotobrązowo, dopóki placek nie zacznie sie unosić.
Jeść na gorąco , rozrywając placek palcami."
"Techniki gotowania" J. Wright , E. Treuille
Od siebie dodałam do ciasta łyżeczkę soli. Smażyłam też troszkę inaczej : kładłam placek na patelnię , smarowałam masłem i szybko odwracałam na " namaśłoną" stronę. Potem smarowałam drugą stronę i odwracałam.
Placki w smaku , trochę przypominają chleb smażony na maśle , na patelni. Pyszne na gorąco , jak przestygną , robią sie lekko gumowe i bardzo mocno czuć smak masła.
UWAGA !!!
Koniecznie ubrać fartuszek , bo przy wałkowaniu kwadratów masło strasznie pryska.
Tak składamy posmarowany ghee placek :

Efekt końcowy - rozwarstwiające się placki o maślanym smaku :

[