parfait z bialej czekolady

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
DSC00326.JPG




Przepis pochodzi z ksiazki "Homemade desserts" autorstwa C. Atkinson, C. Barty i M. Mayhew.



Skladniki;

175 g bialej czekolady, polamanej na kawalki

2 lyzki mleka

1 laska wanilii

4 zoltka

75 g cukru pudru

300 ml smietany 30%

do podania- sos czekoladowy i swieze owoce



Wykonanie;

Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej. Mieszac do czasu az uzyska plynna konsystencje. Odstawic do schlodzenia. Z laski wanilii wyskrobac nasionka do miski z zoltkami. Przy pomocy miksera ucierac dosypujac cukier puder, az do uzyskania puszystej masy. Wmieszac do roztopionej czekolady. Smietane ubic i dodac do polaczonych wczesniej skladnikow. Zamieszac. Mase rozdzielic pomiedzy 4 ramekiny i zamrozic (na ok 4 godz). Przed podaniem zanurzyc naczynka w goracej wodzie i odwrocic je dnem do gory, tak aby deser znalazl sie na talerzu. Przybrac sosem czekoladowym i owocami.



 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy