Przepis znalazłam w "Smakach i aromatach" i dopóki można kupić świeży szczaw, postanowiłam ją zrobić. Zupa jest esencjonalna i zarazem delikatna w smaku. Robiłam z połowy porcji, a podanymi proporcjami można obdzielić co najmniej 6 - 8 osób.
Składniki
8 szklanek bulionu wołowego ( może być lekki rosół z kostki)
50 dkg świeżego szczawiu
szklanka gęstej śmietany (brałam 22 %)
2 żółtka
3 łyżki masła
2 gożdziki
3 ziarna ziela angielskiego
łyżka mąki
1/4 cytryny
4 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
łyżeczka cukru do smaku
Szczaw dokładnie myjemy i odcinamy łodyżki, a listki kroimy w cienkie paseczki. 3 łyżki pokrojonego szczawiu odkładamy do dekoracji, a resztę dusimy na maśle z gożdzikami, zielem angielskim i sokiem wyciśniętym z cytryny. Po 10 minutach zdejmujemy z ognia.
Mąkę mieszamy z filiżanką zimnego bulionu tak, żeby nie było grudek, a śmietanę ubijamy z surowymi żółtkami na gładki krem mikserem lub trzepaczką rózgową.
Podgrzewamy bulion, wlewamy do niego szczaw, rozprowadzoną w bulionie mąkę i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ponownie podgrzewamy - nie dopuszczając do wrzenia. Zupę podajemy gorącą, zalewając nią już na talerzach jajka na twardo podzielone na połówki i posypujemy dla dekoracji świeżym szczawiem.
Składniki
8 szklanek bulionu wołowego ( może być lekki rosół z kostki)
50 dkg świeżego szczawiu
szklanka gęstej śmietany (brałam 22 %)
2 żółtka
3 łyżki masła
2 gożdziki
3 ziarna ziela angielskiego
łyżka mąki
1/4 cytryny
4 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
łyżeczka cukru do smaku
Szczaw dokładnie myjemy i odcinamy łodyżki, a listki kroimy w cienkie paseczki. 3 łyżki pokrojonego szczawiu odkładamy do dekoracji, a resztę dusimy na maśle z gożdzikami, zielem angielskim i sokiem wyciśniętym z cytryny. Po 10 minutach zdejmujemy z ognia.
Mąkę mieszamy z filiżanką zimnego bulionu tak, żeby nie było grudek, a śmietanę ubijamy z surowymi żółtkami na gładki krem mikserem lub trzepaczką rózgową.
Podgrzewamy bulion, wlewamy do niego szczaw, rozprowadzoną w bulionie mąkę i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ponownie podgrzewamy - nie dopuszczając do wrzenia. Zupę podajemy gorącą, zalewając nią już na talerzach jajka na twardo podzielone na połówki i posypujemy dla dekoracji świeżym szczawiem.