Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Parzybroda, przepis udomowiony. :)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 1719653" data-attributes="member: 67"><p>Nie wiem skąd przepis pochodzi, może spisany z youtuba, głowy nie dam. Szukałam autora, ale nie znalazłam. </p><p>Wiem tylko, że jest pyszna. Trochę jej dodałam smaków przyprawami i uściśliłam proporcje.</p><p></p><p>1 nieduża młoda kapusta, (ok.80 dkg)</p><p>2 cebule</p><p>2 łyżki masła lub oleju</p><p>30-40 dkg podwędzanej cienkiej kiełbaski i/lub przyrumienionych plasterków wędzonego parzonego/gotowanego boczku</p><p>2 duże ziemniaki, ok. 40 dkg</p><p>2-3 pomidory</p><p>pęczek koperku</p><p>2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, spore szczypty zmielonego kminku, pieprzu ziołowego i czarnego, łyżeczka majeranku, kostka rosołku wołowego lub tylko sól</p><p>woda ok. 300 ml</p><p></p><p>W szerszym garnku na sporej łyżce masła lekko podsmażyć posiekaną cebulę, dodać wodę, przyprawy, dołożyć pokrojoną w grubsze talarki wędlinę, doprowadzić do wrzenia i wkładać partiami pokrojoną w dość szerokie paski kapustę. Przykryć garnek, poddusić ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie liście gotowały się jednakowo. Jeśli za mało wody, można dodac troszeczke wrzątku, ale kapusta puści wilgoć, a nie powinna pływać. W tym czasie obrać i pokroić w grubszą kostkę ziemniaki. Kapustę odsunąć lekko na bok, w to wglębienie włożyć ziemniaki, dusić 10 minut, aż zmiękną. Zamieszać całość, zrobić kolejne wglębienie i w to miejsce dołożyć sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić ok.10 minut. Zamieszać wszystko razem, dodac posiekany koperek, niech się dusi chwilę, a w tym czasie rozetrzeć łyżkę miękkiego masła z łyżką mąki pszennej lub skrobii kukurydzianej (maizeny) na gładko i rozprowadzić z potrawą w garnku. Zagotować mieszając, bo teraz może się przypalić. Ten ostatni dodatek nie jest konieczny, ale smacznie spaja całość.</p><p>Potrawa nie jest zupą, choć taka była jej dawna postać. Jest w miarę gęsta, warzywa nie są rozgotowane i nie tracą formy, całość aromatyczna i smakowita.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 1719653, member: 67"] Nie wiem skąd przepis pochodzi, może spisany z youtuba, głowy nie dam. Szukałam autora, ale nie znalazłam. Wiem tylko, że jest pyszna. Trochę jej dodałam smaków przyprawami i uściśliłam proporcje. 1 nieduża młoda kapusta, (ok.80 dkg) 2 cebule 2 łyżki masła lub oleju 30-40 dkg podwędzanej cienkiej kiełbaski i/lub przyrumienionych plasterków wędzonego parzonego/gotowanego boczku 2 duże ziemniaki, ok. 40 dkg 2-3 pomidory pęczek koperku 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, spore szczypty zmielonego kminku, pieprzu ziołowego i czarnego, łyżeczka majeranku, kostka rosołku wołowego lub tylko sól woda ok. 300 ml W szerszym garnku na sporej łyżce masła lekko podsmażyć posiekaną cebulę, dodać wodę, przyprawy, dołożyć pokrojoną w grubsze talarki wędlinę, doprowadzić do wrzenia i wkładać partiami pokrojoną w dość szerokie paski kapustę. Przykryć garnek, poddusić ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie liście gotowały się jednakowo. Jeśli za mało wody, można dodac troszeczke wrzątku, ale kapusta puści wilgoć, a nie powinna pływać. W tym czasie obrać i pokroić w grubszą kostkę ziemniaki. Kapustę odsunąć lekko na bok, w to wglębienie włożyć ziemniaki, dusić 10 minut, aż zmiękną. Zamieszać całość, zrobić kolejne wglębienie i w to miejsce dołożyć sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić ok.10 minut. Zamieszać wszystko razem, dodac posiekany koperek, niech się dusi chwilę, a w tym czasie rozetrzeć łyżkę miękkiego masła z łyżką mąki pszennej lub skrobii kukurydzianej (maizeny) na gładko i rozprowadzić z potrawą w garnku. Zagotować mieszając, bo teraz może się przypalić. Ten ostatni dodatek nie jest konieczny, ale smacznie spaja całość. Potrawa nie jest zupą, choć taka była jej dawna postać. Jest w miarę gęsta, warzywa nie są rozgotowane i nie tracą formy, całość aromatyczna i smakowita. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Parzybroda, przepis udomowiony. :)
Bottom