- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113

Oto pascha aksamitna, delikatna i pyszna
Przepis z forum Carina, przetłumaczyła nasza Krystyna
Przepis nie zawiera w składzie jajek
cytuję za Krystyną ,,

Pascha z forum Carina
*500 g twarogu (z tego co wiem, to one używają tłusty, miękki twaróg, coś jak nasz wiejski)
* 1 puszka mleka skondensowanego (zawsze używają mleko skondensowane słodzone)dałam tak 2/3 puszki
* 100 g masła
* 1 opakowanie wanilii (zapewne chodzi o cukier waniliowy) dałam taki z ziarenkami wanilii
Miękkie masło utrzeć z mlekiem skondensowanym i wanilią. Twaróg przetrzeć przez sitko i dodać do masy maślano-mlecznej. Dokładnie wymieszać, aż do otrzymania jednorodnej, gładkiej masy. Formę wyścielić gazą/etaminą i włożyć masę serową. Nakryć talerzykiem i obciążyć. Wstawić na noc do lodówki.
Formę z masą serową ostrożnie przewrócić na talerz i zdjąć. Zdjąć również gazę/etaminę.
Ona przybrała marmoladą o kandyzowanymi ananasami( ja tylko płatkami róży)
• Uwagi autorki
• Brała formę z dnem dziurkowanym na wylot i ustawiła ją na talerzu. Gazę lub etaminę złożyła kilkakrotnie i dopiero wyściełała nią formę, ale tak aby brzegi wystawały poza nią. Po włożeniu masy serowej do środka, brzegi etaminy/gazy mocno zawiązała (na krzyż), i obowiązkowo te końce muszą zwisać na zewnątrz. Dopiero wtedy obciążyła
To wszystko widać na zdjęciach niżej
• Uwagi moje
• Wzięłam z lenistwa twaróg już taki trzy razy mielony ,on jest chyba ciut za rzadki ,albo trzeba było go kupić więcej i odsączyć najpierw na sitku
• Miała być polana zmiksowanymi truskawkami z dodatkiem tartej róży w cukrze, ale nie zdążyłam i tylko obłożyłam ta miksturą z pokrojonych truskawek i róży , już na talerzykach
• Porcja jest góra 4 osobowa
• Jest dość słodka ,ale bardzo smaczna

