Pascha z forum Carina

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
pascha_032.jpg
Oto pascha aksamitna, delikatna i pyszna

Przepis z forum Carina, przetłumaczyła nasza Krystyna

Przepis nie zawiera w składzie jajek
cytuję za Krystyną ,,
pascha_023.jpg
Pascha z forum Carina

*500 g twarogu (z tego co wiem, to one używają tłusty, miękki twaróg, coś jak nasz wiejski)
* 1 puszka mleka skondensowanego (zawsze używają mleko skondensowane słodzone)dałam tak 2/3 puszki
* 100 g masła
* 1 opakowanie wanilii (zapewne chodzi o cukier waniliowy) dałam taki z ziarenkami wanilii

Miękkie masło utrzeć z mlekiem skondensowanym i wanilią. Twaróg przetrzeć przez sitko i dodać do masy maślano-mlecznej. Dokładnie wymieszać, aż do otrzymania jednorodnej, gładkiej masy. Formę wyścielić gazą/etaminą i włożyć masę serową. Nakryć talerzykiem i obciążyć. Wstawić na noc do lodówki.
Formę z masą serową ostrożnie przewrócić na talerz i zdjąć. Zdjąć również gazę/etaminę.
Ona przybrała marmoladą o kandyzowanymi ananasami( ja tylko płatkami róży)
• Uwagi autorki
• Brała formę z dnem dziurkowanym na wylot i ustawiła ją na talerzu. Gazę lub etaminę złożyła kilkakrotnie i dopiero wyściełała nią formę, ale tak aby brzegi wystawały poza nią. Po włożeniu masy serowej do środka, brzegi etaminy/gazy mocno zawiązała (na krzyż), i obowiązkowo te końce muszą zwisać na zewnątrz. Dopiero wtedy obciążyła
To wszystko widać na zdjęciach niżej

• Uwagi moje
• Wzięłam z lenistwa twaróg już taki trzy razy mielony ,on jest chyba ciut za rzadki ,albo trzeba było go kupić więcej i odsączyć najpierw na sitku
• Miała być polana zmiksowanymi truskawkami z dodatkiem tartej róży w cukrze, ale nie zdążyłam i tylko obłożyłam ta miksturą z pokrojonych truskawek i róży , już na talerzykach
• Porcja jest góra 4 osobowa
• Jest dość słodka ,ale bardzo smaczna
pascha_029.jpg

pascha_052.jpg

Załączniki

• pascha_032.jpg
    pascha_032.jpg
    100.7 KB · Wyświetleń: 1
  • pascha_029.jpg
    pascha_029.jpg
    106.5 KB · Wyświetleń: 1
  • pascha_023.jpg
    pascha_023.jpg
    122.9 KB · Wyświetleń: 1
  • pascha_052.jpg
    pascha_052.jpg
    126.4 KB · Wyświetleń: 1

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
adrijah @ 13 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=987491dałoby radę bez masła?
nie wiem
gruebel_2.gif
robiłam ją pierwszy raz
Ta jest taka delikatna , aksamitna i nie wiem czy masło nie trzyma jej trochę w ryzach ,żeby się nie rozpłynęła

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Margot, bardzo apetycznie wygląda ta pascha w Twoim wykonaniu
mniam.gif
. A ziarenka wanilii cudnie są widoczne
daumen.gif
. Tak sobie myślę, że gdybym wzięła twaróg (i przetarła go), to chyba wyszła by trochę mniej słodka. Odnoszę wrażenie, że te 3 krotnie mielone nie są kwaskowe (a może się mylę
gruebel_2.gif
) . A jakby tak dowalić soku z cytryny dla złagodzenia tej słodyczy ? Jeszcze tylko muszę dokupić doniczkę i chyba zrobię

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
taki twaróg co samemu się mieli będzie lepszy na bank , a jak się daje taki mielony to warto go odsączyć najpierw na sitku wyłożonym gazą , wtedy trzeba kupić więcej , a i trochę cytryny nie zaszkodzi

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy