PASCHA

Beata71

Member
Sty 19, 2006
428
0
0
To jest pascha, którą robiłam wiele razy na Wielkanoc. Jest łatwa w przygotowaniu i używa się do jej przygotowania ugotowanych żółtek. Ponieważ ja zwykle gotuję na "oko" więc pomagam sobie książką Elżbiety Kensy "Kuchnia Podkarpacia", za którą podaję dokładne proporcje.

PASCHA

50 dkg sera białego (dobrze odciśniętego)*
8 żółtek ugotowanych na twardo
25 dkg masła
1 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
bakalie (rodzynki, obrane migdały, smażona skórka z pomarańczy, itp.)
zapach
cytryna*

1. żółtka przetrzeć przez sito;
2. ser przetrzeć przez sito (mielonego nie trzeba);
3. masło utrzeć z cukrem na puszystą masę;
4. do masy maślano-cukrowej dodać przetarte żółtka, utrzeć;
5. do w/w masy dodać ser, utrzeć;
6. dodać bakalie, zapach, cytrynę (skórkę/sok - do smaku) zamieszać;
7. włożyć do formy na paschę albo sita wyłożonego ściereczką, przycisnąć obciążoną deseczką. Po wycieknięciu serwatki pokroić jak torcik.

*ser może być mielony, wtedy serwatki nie ma zbyt dużo i masę można formować w dowolnej formie
*niekoniecznie

P.s. Ponieważ tutaj używamy tylko żółtka, białka można wykorzystać do jakiejś sałatki, albo do świątecznego chrzanu.

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
Będzie jak znalazł na wielkanoc.Przepis nieskomplikowany więc zrobię,bo jakoś nigdy Paschy nie robiłam,czas zacząć

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
a ja paschę zrobiłam raz i niegdy więcej tego nie powtórzę.Wprawdzie rodzinka była zachwycona ale mi to nijak nie smakowało :oops: .Zresztą u nas nie ma paschowej tradycji,zawsze są mazurki.

Beata71

Member
Sty 19, 2006
428
0
0
Pascha to takie skrzyżowanie sernika tradycyjnego i sernika na zimno. Jak ktoś lubi twaróg w ogóle a sernik w szczególności to pascha też będzie mu smakowała.

Ten przepis jest taki na ostatni moment. Jajka można ugotować wcześniej (np. razem z tymi co idą do koszyczka). Ja zwykle zabieram się za nią w Wielką Sobotę wieczorem.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy