- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
skladniki na duze ciasto, ktore z lenistwa (lub zwyczajnie z braku czasu
mieszam w maszynie do robienia chleba...a nawet czasem w niej pieke
175g masla
175g miekkiego jasnego brazowego cukru (muscovado)
3 jajka
1 lyzeczka startej skorki pomaranczowej
2 1/2 lyzki soku z cytryny
175g maki do wypieku ciast
1 lyzeczka proszku do pieczenia
50g mielonych migdalow
115g orzechow wloskich, posiekanych
225g startej mlodej (najlepiej) marchewki
175g serka mascarpone
2 lyzeczki plynnego miodu
3 lyzki orzechow wloskich do ozdoby
najpierw mieszamy ze soba maslo i cukier, dobrze ubijamy i dodajemy zoltka, po jednym, przesiana make i proszek do pieczenia, 1 lyzke soku z cytryny. Mieszamy. Kolej na mielone migdaly i posiekane orzechy wloskie. Ubijamy piane z bialek - na sztywno. Delikatnie mieszamy piane z reszta ciasta i starta marchewka.
Wykladamy miksture do blaszki natluszczonej i wylozonej pergaminem.
Pieczemy w 180C przez 1 1/4 - 1 1/2 godziny, mozna pod koniec pieczenia przykryc wierzch ciasta folia aluminiowa aby za bardzo sie nie przypieklo. Upieczone wyciagnac i zotawic w blaszce przez kolejne 5 min, potem wyjac i wystudzic na kratce kuchennej.
Utrzec razem mascarpone, miod i pozostala 1 1/2 lyzki soku z cytryny. Rozsmarowujemy na ciescie i ozdbiamy kawalkami orzechow wloskich.
jest pyszne, plecam!

175g masla
175g miekkiego jasnego brazowego cukru (muscovado)
3 jajka
1 lyzeczka startej skorki pomaranczowej
2 1/2 lyzki soku z cytryny
175g maki do wypieku ciast
1 lyzeczka proszku do pieczenia
50g mielonych migdalow
115g orzechow wloskich, posiekanych
225g startej mlodej (najlepiej) marchewki
175g serka mascarpone
2 lyzeczki plynnego miodu
3 lyzki orzechow wloskich do ozdoby
najpierw mieszamy ze soba maslo i cukier, dobrze ubijamy i dodajemy zoltka, po jednym, przesiana make i proszek do pieczenia, 1 lyzke soku z cytryny. Mieszamy. Kolej na mielone migdaly i posiekane orzechy wloskie. Ubijamy piane z bialek - na sztywno. Delikatnie mieszamy piane z reszta ciasta i starta marchewka.
Wykladamy miksture do blaszki natluszczonej i wylozonej pergaminem.
Pieczemy w 180C przez 1 1/4 - 1 1/2 godziny, mozna pod koniec pieczenia przykryc wierzch ciasta folia aluminiowa aby za bardzo sie nie przypieklo. Upieczone wyciagnac i zotawic w blaszce przez kolejne 5 min, potem wyjac i wystudzic na kratce kuchennej.
Utrzec razem mascarpone, miod i pozostala 1 1/2 lyzki soku z cytryny. Rozsmarowujemy na ciescie i ozdbiamy kawalkami orzechow wloskich.
jest pyszne, plecam!
