- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Jedliśmy kiedyś taką zapiekankę w restauracji, udało mi się odtworzyć ten smak w domu, T. mówi, że moja lepsza
Jest to porcja na 4 głodne osoby.
Składniki:
20 dag makaronu duże świderki
1 duży, świeży brokuł albo paczka mrożonego
1 podwójna pierś z kurczaka
30 dag pieczarek
2 duże cebule
2 łyżki masła plus do smarowania formy
2 płaskie łyżki mąki
0,5 l mleka
20 dag żółtego sera (ja daje goudę)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do sosu), bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, suszony czosnek
Sposób wykonania:
Makaron gotować połowę czasu podanego na opakowaniu, odcedzić. Brokuł podzielić na małe różyczki, obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (gotować tylko do momentu kiedy woda po wrzuceniu brokułów ponownie zawrze) i dobrze odcedzić. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem. Obsmażyć na rumiano. Pieczarki obrać i pokroić w grubsze plasterki, smażyć aż sok odparuje. Cebulę obrać i pokroić w piórka, smażyć aż złocista. Wszystkie składniki zapiekanki razem wymieszać. W osobnym garnku roztopić masło, wsypać mąkę, zrobić jasną zasmażkę, energicznie mieszając powoli wlać zimne mleko, zagotować, przyprawić gałką (około pół łyżeczki), solą i pieprzem. Wysmarować naczynka żaroodporne masłem, wyłożyć porcje zapiekanki, polać sosem beszamelowym, posypać startym, żółtym serem. Zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni C (termo obieg) lub 220 stopni C (grzanie góra-dół).
Zdjęcie przy najbliższej okazji.

Jest to porcja na 4 głodne osoby.
Składniki:
20 dag makaronu duże świderki
1 duży, świeży brokuł albo paczka mrożonego
1 podwójna pierś z kurczaka
30 dag pieczarek
2 duże cebule
2 łyżki masła plus do smarowania formy
2 płaskie łyżki mąki
0,5 l mleka
20 dag żółtego sera (ja daje goudę)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do sosu), bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, suszony czosnek
Sposób wykonania:
Makaron gotować połowę czasu podanego na opakowaniu, odcedzić. Brokuł podzielić na małe różyczki, obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (gotować tylko do momentu kiedy woda po wrzuceniu brokułów ponownie zawrze) i dobrze odcedzić. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem. Obsmażyć na rumiano. Pieczarki obrać i pokroić w grubsze plasterki, smażyć aż sok odparuje. Cebulę obrać i pokroić w piórka, smażyć aż złocista. Wszystkie składniki zapiekanki razem wymieszać. W osobnym garnku roztopić masło, wsypać mąkę, zrobić jasną zasmażkę, energicznie mieszając powoli wlać zimne mleko, zagotować, przyprawić gałką (około pół łyżeczki), solą i pieprzem. Wysmarować naczynka żaroodporne masłem, wyłożyć porcje zapiekanki, polać sosem beszamelowym, posypać startym, żółtym serem. Zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni C (termo obieg) lub 220 stopni C (grzanie góra-dół).
Zdjęcie przy najbliższej okazji.
Ostatnią edycję dokonał moderator: