- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
Suszone na sloncu pomidory z feta
feta
luskane migdaly w plasterkach
zmiazdzone orzeszki pinii
oczywiscie pomidory suszone
czosnek - najlepiej pedy (modne sie bardzo zrobily w zeszlym roku chyba)
duzo ziol - prowansalskie sa dobre
i oliwa z oliwek
jest to pasta do chleba. Trzeba wczesniej wyjac z lodowki, bo oliwa lubi zastygnac.
mozna tez podawac z tym spagetti.
Z papryki (2 wersje)
6 duzych slodkich papryk czerwonych piec (dlugo niestety
) i obrac
posiekac papryke (ja uzylam kreciola - taki malakser na korbke) zaleznie od tego jak sie lubi grubiej/drobniej)
podzielic na pol - robiac obie wersje. robiac jedna wziac 3 papryki tylko.
WERSJA SLONA
3 papryki obrane, posiekane z powstalym sosem
1 lyzka octu vinnego balsamicznego
4-5 lyzek oliwy - oczywiscie najlepszej
1/2 do 1 lyzeczki soli
2-3 przecisniete przez praske/roztarte zabki czosnku
1 lyzka przyprawy greckiej (mieszanka ziol i przypraw)
2 lyzki orzeszkow pinii - zmiazdzonych
wszystko wymieszac i przechowywac w sloiku w lodowce (jeszcze nie wiem ile czasu
)
WERSJA NIESLONA/MNIEJSLONA
3 papryki
2 lyzki octu
3-4 lyzki oliwy
1 zabek czosnku
po 1/2 lyzeczki suchej bazylii i tymianku
troche soli (bo papryka jest jednak za slodka jak dla mnie
)
2 lyzki siekanych migdalow
feta
luskane migdaly w plasterkach
zmiazdzone orzeszki pinii
oczywiscie pomidory suszone
czosnek - najlepiej pedy (modne sie bardzo zrobily w zeszlym roku chyba)
duzo ziol - prowansalskie sa dobre
i oliwa z oliwek
jest to pasta do chleba. Trzeba wczesniej wyjac z lodowki, bo oliwa lubi zastygnac.
mozna tez podawac z tym spagetti.
Z papryki (2 wersje)
6 duzych slodkich papryk czerwonych piec (dlugo niestety
posiekac papryke (ja uzylam kreciola - taki malakser na korbke) zaleznie od tego jak sie lubi grubiej/drobniej)
podzielic na pol - robiac obie wersje. robiac jedna wziac 3 papryki tylko.
WERSJA SLONA
3 papryki obrane, posiekane z powstalym sosem
1 lyzka octu vinnego balsamicznego
4-5 lyzek oliwy - oczywiscie najlepszej
1/2 do 1 lyzeczki soli
2-3 przecisniete przez praske/roztarte zabki czosnku
1 lyzka przyprawy greckiej (mieszanka ziol i przypraw)
2 lyzki orzeszkow pinii - zmiazdzonych
wszystko wymieszac i przechowywac w sloiku w lodowce (jeszcze nie wiem ile czasu
WERSJA NIESLONA/MNIEJSLONA
3 papryki
2 lyzki octu
3-4 lyzki oliwy
1 zabek czosnku
po 1/2 lyzeczki suchej bazylii i tymianku
troche soli (bo papryka jest jednak za slodka jak dla mnie
2 lyzki siekanych migdalow