- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
W tłumaczeniu tego przepisu pomogła mi Dziad ,szczerze mówiąc bez jej słowniczka to ja bym nic nie przetłumaczyła
.A pasta bardzo smakowita
Pasta pieczarkowa z ciecierzyca
150g pieczarek
1 ząbek czosnku
2 szalotki
2 łyżki oliwy
150g ciecierzycy (z puszki)
po 2 łyżki pomarańczowego i limonkowego soku
2 łyżki śmietankowego jogurtu
1 łyżeczka miodu
1/2 pęczka zielonej kolendry
sól
harissa(północnoafrykańska chilli pasta przyprawowa z słoika lub tubki)
Pieczarki pokroić na plasterki,czosnek obrać ,pokroić ,szalotki posiekać
rozgrzać oliwę i smażyć mieszając pieczarki,czosnek oraz szalotki 4-5 minut
Ciecierzycę wyjąć z puszki na sitko przepłukać i zostawić do odsączenia Ciecierzycę z smażonymi pieczarkami z mieszanką ,sok z pomarańczy ,limonki ,jogurt oraz miód zmiksować na pure
Kolendrę umyć w wodzie ,otrząsnąć ,listki poodrywać od łodyżki i posiekać listki Wymieszać z pasta pieczarkową kolendrę ,sól,dosmaczyć 1/2-1 łyżeczka harissy do smaku
Dobrze smakuje z opiekanym białym chlebem ,chlebem tureckim czy typu pita i Grissini
Uwagi
-ciecierzycę sama ugotowałam
-ja dałam zwykłą cebulkę ,ale jedną
-jogurt bałkański
-zamiast kolendry była zielona pietruszka ,a może być też bazylia np
-zamiast harissa dałam garam masalli
-podałam z Grissini


Pasta pieczarkowa z ciecierzyca
150g pieczarek
1 ząbek czosnku
2 szalotki
2 łyżki oliwy
150g ciecierzycy (z puszki)
po 2 łyżki pomarańczowego i limonkowego soku
2 łyżki śmietankowego jogurtu
1 łyżeczka miodu
1/2 pęczka zielonej kolendry
sól
harissa(północnoafrykańska chilli pasta przyprawowa z słoika lub tubki)
Pieczarki pokroić na plasterki,czosnek obrać ,pokroić ,szalotki posiekać
rozgrzać oliwę i smażyć mieszając pieczarki,czosnek oraz szalotki 4-5 minut
Ciecierzycę wyjąć z puszki na sitko przepłukać i zostawić do odsączenia Ciecierzycę z smażonymi pieczarkami z mieszanką ,sok z pomarańczy ,limonki ,jogurt oraz miód zmiksować na pure
Kolendrę umyć w wodzie ,otrząsnąć ,listki poodrywać od łodyżki i posiekać listki Wymieszać z pasta pieczarkową kolendrę ,sól,dosmaczyć 1/2-1 łyżeczka harissy do smaku
Dobrze smakuje z opiekanym białym chlebem ,chlebem tureckim czy typu pita i Grissini
Uwagi
-ciecierzycę sama ugotowałam
-ja dałam zwykłą cebulkę ,ale jedną
-jogurt bałkański
-zamiast kolendry była zielona pietruszka ,a może być też bazylia np
-zamiast harissa dałam garam masalli
-podałam z Grissini

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: