- Sty 3, 2009
- 27,957
- 2,298
- 113
Przepis z książki "River Cottage Veg Every Day!" Hugh Fearnley-Whittingstalla. W nawiasach podaję moje modyfikacje.
Pasta z buraków i orzechów włoskich
50 g orzechów włoskich
1 łyżka kuminu w ziarnach (użyłam mielonego, jakieś 2/3 łyżeczki)
15 g czerstwego chleba bez skórki, porwanego na kawałki (pominęłam)
200 g gotowanych buraków (użyłam pieczonych)
1 łyżka tahini lub gładkiego masła orzechowego (zrobiłam z tahini)
1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
sok z 1 cytryny
odrobina oleju rzepakowego lub oliwy
sól i świeżo mielony pieprz
Orzechy podpiec w piecu w 180oC, przez jakieś 5-7 minut (ja uprażyłam na patelni). Wystudzić.
Rozgrzać suchą patelnię i prażyć na niej ziarna kuminu aż zaczną ciemnieć i pachnieć. Powinno to zająć nie więcej niż minutę. Jeszcze ciepłe zemleć albo utrzeć w moździerzu (jak wspomniałam, użyłam mielonego kuminu, więc go nie prażyłam)
Orzechy i chleb wrzucić do blendera albo malaksera i drobno posiekać. Dodać do masy pokrojone w kostkę buraki i tahini, większość czosnku i kuminu, sok z połowy cytryny, trochę soli i pieprzu i dalej siekać. Ma z tego wyjść gęsta pasta. Spróbować i ewentualnie dodać resztę czosnku, soku z cytryny i kuminu.
Można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Podawać w temperaturze pokojowej.
Pyszne! Jeśli komuś smakowała muhammara, to to też powinno.

Pasta z buraków i orzechów włoskich
50 g orzechów włoskich
1 łyżka kuminu w ziarnach (użyłam mielonego, jakieś 2/3 łyżeczki)
15 g czerstwego chleba bez skórki, porwanego na kawałki (pominęłam)
200 g gotowanych buraków (użyłam pieczonych)
1 łyżka tahini lub gładkiego masła orzechowego (zrobiłam z tahini)
1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
sok z 1 cytryny
odrobina oleju rzepakowego lub oliwy
sól i świeżo mielony pieprz
Orzechy podpiec w piecu w 180oC, przez jakieś 5-7 minut (ja uprażyłam na patelni). Wystudzić.
Rozgrzać suchą patelnię i prażyć na niej ziarna kuminu aż zaczną ciemnieć i pachnieć. Powinno to zająć nie więcej niż minutę. Jeszcze ciepłe zemleć albo utrzeć w moździerzu (jak wspomniałam, użyłam mielonego kuminu, więc go nie prażyłam)
Orzechy i chleb wrzucić do blendera albo malaksera i drobno posiekać. Dodać do masy pokrojone w kostkę buraki i tahini, większość czosnku i kuminu, sok z połowy cytryny, trochę soli i pieprzu i dalej siekać. Ma z tego wyjść gęsta pasta. Spróbować i ewentualnie dodać resztę czosnku, soku z cytryny i kuminu.
Można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Podawać w temperaturze pokojowej.
Pyszne! Jeśli komuś smakowała muhammara, to to też powinno.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: